Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru încălcarea legislației UE de către instanța supremă

16 Feb 2023
Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru încălcarea legislației UE de către instanța supremă

Bruxelles-ul spune că curtea constituțională din Polonia „nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal independent și imparțial”, scrie Politico.

Comisia Europeană a declarat miercuri că va chema Polonia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru două decizii controversate ale Tribunalului Constituțional al țării, care a decis că constituția poloneză are prioritate față de legislația UE.

De asemenea, Comisia a pus sub semnul întrebării legalitatea instanței poloneze.

Mișcarea semnalează o nouă escaladare a bătăliei juridice de lungă durată dintre Bruxelles și Varșovia, UE încercând să forțeze partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) să reducă reformele radicale ale sistemului judiciar.

În iulie 2021, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că aplicarea măsurilor luate de Curtea de Justiție a UE în justiția poloneză este neconstituțională – o provocare directă la adresa autorității instanței UE.

Câteva luni mai târziu, curtea constituțională poloneză a declarat că constituția națională a Poloniei are prioritate față de legislația UE, respingând cadrul legal pe care a fost construită UE.

„Prin aceste hotărâri, Tribunalul Constituțional a încălcat principiile generale de autonomie,  eficacitate, aplicare uniformă a dreptului Uniunii și efectul obligatoriu al hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a spus Comisia într-un comunicat.

Executivul UE a spus că a încercat să rezolve problema într-un schimb cu Polonia anul trecut, dar Varșovia i-a respins argumentele.

„Răspunsul polonez nu abordează preocupările Comisiei”, se arată în declarație. „De aceea, Comisia a decis astăzi să trimită Polonia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.”

Comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a scris pe Twitter : „Legislația UE trebuie aplicată în mod egal în întreaga Uniune”.

De asemenea, Comisia a pus sub semnul întrebării statutul instanței poloneze, deoarece mai mulți dintre judecătorii săi au fost numiți cu încălcarea constituției poloneze.

„De asemenea, Comisia consideră că Tribunalul Constituțional nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal independent și imparțial stabilit anterior prin lege”, se arată în comunicat.

Decizia Comisiei a provocat o reacție furioasă din partea Krystyna Pawłowicz, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Constituțional. Ea a spus că CJUE nu este în măsură să conteste hotărârile instanței poloneze, care au fost „FINALE”.

„Dar cu această duplicitate ilegală, ei nu vor afecta jurisprudența [tribunalului] polonez. Hotărârile [tribunalului] vor rămâne neclintite și universal obligatorii”, a scris ea pe Twitter, adăugând: „Nu mai există nicio lege în UE”.

Mișcarea Comisiei creează mari probleme pentru eforturile Poloniei de a rezolva disputa cu Bruxelles-ul, astfel încât Comisia să poată elibera 36 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi din fondul său de redresare în caz de pandemie – reținut din cauza îngrijorărilor că Polonia nu va reveni asupra statului de drept.

Parlamentul polonez a adoptat o lege care dă înapoi în privința unor reforme judiciare, în special a celor care se ocupă de modul în care sunt pedepsiți judecătorii, parte a „reperelor” convenite între Varșovia și Bruxelles pentru a obține banii fondului de recuperare. Dar săptămâna trecută, președintele Andrzej Duda a trimis legislația Tribunalului Constituțional pentru a vedea dacă încalcă constituția poloneză.

Pe lângă actuala acțiune în justiție a Comisiei, tribunalul se confruntă și cu o revoltă internă, deoarece mai mulți judecători refuză să recunoască faptul că Julia Przyłębska este încă președintele valabil al curții.

Polonia are deja probleme cu CJUE, deoarece a ignorat un ordin de suspendare a funcționării unui mecanism controversat de disciplinare a judecătorilor. Instanța UE a impus o amendă zilnică de 1 milion de euro începând cu octombrie 2021, sumă care se ridică acum la 476 de milioane de euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră