Generalul superior al Ucrainei a cerut marți mobilizarea mai multor trupe, o recunoaștere rară a pierderilor grele după aproape doi ani de război cu Rusia, scrie WashingtonPost
În prima sa conferință de presă de la invazia Rusiei din februarie 2022, generalul Valery Zalujny a recunoscut, de asemenea, că trupele ucrainene s-au retras în mare parte din orașul Marinka din estul ucrainean. Pierderea micii așezări, acum în ruine, este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra câmpului de luptă mai mare, dar este totuși un semn că forțele ruse au preluat inițiativa după ce contraofensiva dezamăgitoare a Ucrainei a stagnat odată cu venirea iernii.
Cu toate acestea, în ceea ce ar putea fi o lovitură majoră împotriva flotei Rusiei deja deteriorate de la Marea Neagră, Ucraina a declarat marți că a distrus o mare navă rusă de debarcare andocata într-un port din Crimeea într-un atac peste noapte. Oficialii ruși au confirmat atacul, dar au spus doar că nava și unele clădiri din jur au fost avariate.
Forțele aeriene ucrainene au declarat pe canalul său Telegram că au atacat portul Feodosia în jurul orei 2:30, ora locală. Portul se află în estul Crimeei, peninsula contestată pe care Moscova a anexat-o în 2014 și a ocupat-o de atunci.
Având în vedere că războiul este în mare parte într-un impas, mobilizarea pentru ceea ce se așteaptă a fi o luptă lungă a fost un subiect proeminent de discuție aici. Textul unui proiect de lege postat luni seara pe site-ul parlamentului Ucrainei propunea scăderea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că conducerea militară a Ucrainei a propus recrutarea a încă 500.000 de militari. Adăugarea a încă o jumătate de milion de soldați, a spus Zelensky, ar costa mai mult de 13 miliarde de dolari. „Acesta este un număr foarte serios”, a spus Zelensky, adăugând că a vrut să audă mai multe justificări pentru motivul pentru care atât de mulți oameni ar trebui mobilizați.
Zalujni a subliniat marți că nu a spus nimic despre „nevoia de 500.000 sau 400.000” de soldați – doar o „nevoie generală”. Pentru a aduce acasă soldații care s-au înrolat la începutul invaziei Rusiei, a spus el, Ucraina trebuie să înceapă să antreneze mai mulți soldați acum.
„Nevoile noastre sunt resursele”, a spus Zalujny. „Sunt arme, muniție, oameni. Calculăm toate acestea în formularea nevoilor noastre - oameni pe care i-am pierdut, oameni pe care i-am putea pierde în anul următor.”
Cum să umple rândurile a fost o sursă de tensiune crescândă între Zalujny și Zelensky. Zelensky a refuzat până acum să aprobe noi proiecte de măsuri fără un plan de război care să includă demobilizarea soldaților deja activi.
„Deocamdată, nu am văzut demobilizarea în planul lor. Și aceasta este o întrebare numărul unu, o problemă de justiție pentru cei care luptă atât de mult timp pe frontul de război”, a spus Zelensky săptămâna trecută.
Dar Zalujni a respins întrebările despre demobilizarea iminentă, adăugând că speră că în 2025 – după trei ani de serviciu pentru cei care s-au alăturat luptei la începutul invaziei Rusiei din 2022 – va putea „înlocui acești oameni care lupta în prezent făcându-și treaba în condiții extrem de dificile.”
Chiar și asigurarea odihnei trupelor actuale, a recunoscut el, se dovedea dificilă. Pentru a respecta o lege care impune ca soldații să se retragă după șase luni, a spus Zalujni, el ar avea nevoie de „de cel puțin două ori mai multe trupe” – și chiar mai mult dacă rusii ar lansa un nou atac.
„Dacă lucrăm cu demobilizarea după 36 de luni, atunci mai probabil trebuie să începem procesul de pregătire a persoanelor de vârstă militară obligatorie deja anul viitor”, a spus el.
Se crede că armata ucraineană are aproximativ 1 milion de membri în rândurile sale, deși numărul nu a fost dezvăluit public. Kievul consideră că numărul victimelor sale este un secret de stat, dar oficialii americani au estimat că peste 120.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți, mult mai puțini decât Rusia, care beneficiază și de o armată mai mare.
Anul viitor, a asigurat Zalujni, va fi diferit, deși a refuzat să ofere detalii. „Nu trebuie decât să luptăm”, a spus el.