CNN: Occidentul vrea ca Putin să fie izolat. Summitul BRICS arată că el este departe de a fi singur

23 Oct 2024
CNN: Occidentul vrea ca Putin să fie izolat. Summitul BRICS  arată că el este departe de a fi singur

La aproape trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, condamnată de numeroase țări la nivel global, liderul Vladimir Putin organizează un summit cu mai mult de o duzină de lideri mondiali – într-un semnal clar din partea autocratului rus că țara sa e departe de a fi singură, scrie CNN

Summitul BRICS de trei zile, care a început marți în orașul Kazan, din sud-vestul Rusiei, este prima întâlnire a grupului de mari economii emergente Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, de când s-a extins la începutul acestui an pentru a include Egipt, Emiratele Arabe, Etiopia și Iran.

Putin s-a întâlnit marți cu Xi Jinping din China la summit-ul și a susținut ulterior că parteneriatul dintre țările lor este un „model al modului în care ar trebui construite relațiile dintre state”.

Alți lideri prezenți sunt Narendra Modi din India, Masoud Pezeshkian din Iran și Cyril Ramaphosa din Africa de Sud. Se așteaptă să se alăture și unii din afara clubului, precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și-a anulat planurile de a participa după ce a suferit un accident acasă.

Pregătită să fie de departe cea mai mare întâlnire internațională pe care președintele rus a găzduit-o de la începutul războiului în februarie 2022, reuniunea BRICS și a altor țări din această săptămână evidențiază o convergență tot mai mare a națiunilor care speră să vadă o schimbare în echilibrul global al putere și – în cazul unora, precum Moscova, Beijingul și Teheranul – contracarează direct Occidentul condus de Statele Unite.

Acesta este mesajul pe care Putin – și partenerul apropiat și cel mai puternic lider al țării BRICS Xi – îl vor proiecta în zilele următoare: Occidentul este cel care este izolat în lume cu sancțiunile și alianțele sale, în timp ce „majoritatea globală” a țărilor îi susțin încercarea de a contesta conducerea globală americană.

În declarațiile adresate reporterilor vineri, Putin a salutat influența economică și politică în creștere a țărilor BRICS drept un „fapt incontestabil” și a spus că, dacă BRICS și țările interesate lucrează împreună, ele „vor fi un element substanțial al noii ordini mondiale” – deși el a negat că grupul ar fi o „alianță anti-occidentală”.

Mesajul lui Putin săptămâna aceasta va fi cu atât mai emoționant cu cât întâlnirea are loc cu câteva zile înainte de alegerile din SUA , unde o potențială victorie a fostului președinte Donald Trump ar putea vedea SUA schimbându-și sprijinul ferm față de Ucraina și să încordând legăturile Washingtonului cu aliații săi tradiționali.

„Acest summit BRICS este cu adevărat un cadou (pentru Putin)”, a declarat Alex Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. „Mesajul va fi: cum poți vorbi despre izolarea globală a Rusiei atunci când (toți acești) lideri... vin la Kazan.”

Rusia vrea să prezinte BRICS „ca vârful de lance, noua organizație care ne conduce pe toți către o ordine mai justă”, a spus Gabuev.

Dar, în ciuda retoricii răspândite a Rusiei, liderii reuniți la Kazan au o gamă largă de puncte de vedere și interese – o realitate a BRICS despre care observatorii spun că le limitează capacitatea de a transmite un mesaj unificat – mai ales genul pe care Putin și-l dorește.

Crizele globale

Reuniunea găzduită de Rusia prezintă un contrast puternic cu summitul BRICS de anul trecut de la Johannesburg, când Putin a participat prin video – neputând să participe în persoană din cauza unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pentru presupuse crime de război asupra Ucrainei. .

În acest an, președintele rus este la cârma primului summit, de când organizația aproape că și-a dublat dimensiunea – iar adunarea se desfășoară în fața unui peisaj global foarte diferit.

În timp ce BRICS este orientat în primul rând spre colaborarea economică, întâlnirea sa de anul trecut a avut loc în umbra războiului din Ucraina. Acum, chiar dacă războiul continuă, conflictul în expansiune din Orientul Mijlociu, unde Israelul se luptă cu împuterniciții Iranului probabil va domina conversațiile liderilor.

Putin a confirmat săptămâna trecută că liderul palestinian Mahmoud Abbas se va alătura evenimentului. Liderul rus și oficialii săi vor folosi probabil conflictul - și furia din Sudul Global față de SUA și sprijinul acestuia pentru Israel - pentru a-și susține argumentul pentru o nouă ordine mondială fără SUA la cârmă, spun observatorii.

China și Rusia au cerut atât încetarea focului în conflictul în spirală și au criticat acțiunile Israelului, în timp ce SUA au susținut dreptul Israelului de a riposta împotriva grupărilor militante Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban.

Mulți participanți la summit văd conflictul din Orientul Mijlociu „ca un prim exemplu al motivului pentru care această grupare specială de țări ar trebui să aibă mai multă influență”, a declarat Jonathan Fulton, un membru senior nerezident la Consiliul Atlantic, cu sediul în Abu Dhabi. Cu toate acestea, a spus el, țările „îl folosesc mai ales ca un punct retoric pentru a critica lucrurile care nu le plac”, mai degrabă decât să-și arate interesul să conducă rezoluția sa.

Observatorii vor urmări, de asemenea, dacă China și Brazilia folosesc adunarea ca platformă pentru a pune în aplicare propunerea lor comună de pace în șase puncte privind războiul din Ucraina, așa cum au făcut la reuniunea de luna trecută a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Apoi, liderul ucrainean Volodymyr Zelensky a criticat efortul, spunând că astfel de planuri vor ajuta Moscova, avertizând în același timp Beijingul și Brasilia: „nu vă veți spori puterea pe cheltuiala Ucrainei”.

Provocările lui Zelensky care prezintă „planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului și alegerile iminente din SUA înseamnă că China are acum „o oportunitate extraordinară de a bate tamburul propriului său format (pe Ucraina) fără a preveni prea multă pârghie”, potrivit lui Gabuev la Berlin. .

Întâlnirea de la Kazan îi oferă lui Putin o oportunitate ample de întâlnire personală cu colegii săi lideri BRICS și alți demnitari prieteni prezenți.

Includerea recentă în BRICS a Iranului – despre care CNN a raportat că a oferit Rusiei sute de drone, precum și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (un transfer pe care Iranul îl neagă) – aduce un partener apropiat rus și mai mult în valul Moscovei. China a fost, de asemenea, acuzată de SUA și aliații săi că stimulează efortul de război al Rusiei prin furnizarea de bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi mașinile-unelte și microelectronica - un rol pe care Beijingul îl neagă, de asemenea, în timp ce își apără „comerțul normal” cu Rusia și „neutralitatea” în războiul din Ucraina.

Criza de identitate

Liderii în următoarele câteva zile sunt așteptați să discute despre cum să avanseze eforturile în curs de decontare a plăților în afara sistemului denominat în dolari SUA folosind monedele BRICS și rețelele bancare, un sistem care ar putea avea beneficii economice, dar care ajută și țările membre precum Rusia să ocolească sancțiunile occidentale. De asemenea, este posibil ca țările să caute modalități de a stimula cooperarea economică, tehnologică și financiară într-o serie de domenii, de la energie la partajarea datelor prin satelit.

În același timp, totuși, se vor confrunta cu diviziunile și agendele diferite dintre țările din cadrul grupului, despre care observatorii spun că limitează cooperarea în BRICS.

Nu este nimic nou pentru grup, care a ținut primul său summit din Brazilia, Rusia, India și China în 2009, ca o convergență a piețelor emergente cheie, înainte de a se extinde în anul următor pentru a include Africa de Sud. În 2015, BRICS și-a lansat Noua Bancă de Dezvoltare, văzută ca o alternativă sau supliment la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Uniți liber de un interes comun în reformarea sistemului internațional pentru a se asigura că vocile lor sunt mai bine reprezentate, BRICS a încorporat încă de la început țări cu diferențe profunde în sistemele politice și economice – precum și alte fricțiuni.

India și China, de exemplu, au un conflict de frontieră de lungă durată, dar alcătuiesc doi piloni cheie ai clubului. Diviziunile lor au devenit și mai proeminente în ultimii ani, pe măsură ce relatiile China-SUA au devenit din ce în ce mai grele, în timp ce India și SUA au devenit parteneri mai apropiați .

Astăzi, chiar dacă BRICS s-a extins din nou – iar Kremlinul spune că mai mult de 30 de țări suplimentare sunt interesate să se alăture sau să coopereze cu acesta – adâncirea liniilor de falie geopolitice complică și mai mult identitatea și direcția BRICS, spun observatorii.

„(China și Rusia au) încercat în esență să schimbe grupul de la sentimentul de (BRICS) a fi economii emergente la potențial un fel de expresie a supărării cu privire la dominația occidentală”, a spus Manoj Kewalramani, care conduce studiile indo-pacific. la centrul de cercetare al Instituției Takshashila din orașul indian Bangalore.

Și membrii noi sau aspiranți ar putea să nu dorească să aleagă între această viziune sau Occident. În schimb, ei caută să-și dezvolte economiile și „se implică în mod non-ideologic și pragmatic”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră