CNN: „Nemaivăzut din Vietnam”: Israelul a aruncat sute de bombe de 900kg în Gaza

22 Dec 2023
CNN: „Nemaivăzut din Vietnam”: Israelul a aruncat sute de bombe de 900kg în Gaza

 În prima lună de război din Gaza, Israelul a aruncat sute de bombe masive, multe dintre ele capabile să omoare sau să rănească oameni la mai mult de 300 de metri distanță, sugerează analiza CNN și a companiei de inteligență artificială Synthetaic, scrie CNN

Imaginile din satelit din acele zile de început ale războiului dezvăluie peste 500 de cratere de impact de peste 12 metri (40 de picioare) în diametru, în concordanță cu cele lăsate în urmă de bombele de 900 kg. Acestea sunt de patru ori mai grele decât cele mai mari bombe aruncate de Statele Unite asupra ISIS la Mosul, Irak, în timpul războiului împotriva grupării extremiste de acolo.

Experții în arme și război dau vina pe utilizarea pe scară largă a munițiilor grele, cum ar fi bomba de 900 kg, pentru numărul de morți în creștere. Populația din Gaza este strânsă mult mai strâns decât aproape oriunde altundeva pe pământ, așa că utilizarea unor astfel de muniții grele are un efect profund.

„Folosirea bombelor de 900 kg într-o zonă la fel de dens populată precum Gaza înseamnă că vor trebui zeci de ani pentru ca comunitățile să se redreseze”, a spus John Chappell, avocat și coleg juridic la CIVIC, un grup din DC axat pe minimizarea daunelor civile în conflict. 

Israelul a fost supus presiuni internaționale cu privire la amploarea devastării din Gaza, chiar și un aliat convins, președintele american Joe Biden, acuzând Israelul de „bombardare indiscriminată” a fâșiei de coastă.

Oficialii israelieni au susținut că munițiile sale grele sunt necesare pentru a elimina Hamas, ai cărui luptători au ucis peste 1.200 de oameni și au luat peste 240 de ostatici pe 7 octombrie. Ei susțin, de asemenea, că Israelul face tot ce poate pentru a minimiza victimele civile.

„Ca răspuns la atacurile barbare ale Hamas, IDF operează pentru a desființa capacitățile militare și administrative ale Hamas”, a declarat Forțele de Apărare Israelului (IDF) într-o declarație ca răspuns la raportarea CNN. „În contrast puternic cu atacurile intenționate ale Hamas asupra bărbaților, femeilor și copiilor israelieni, IDF respectă legea internațională și ia măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele civile.”

Hamas se bazează pe o rețea extinsă de tuneluri despre care se crede că traversează Fâșia Gaza. Susținătorii campaniei Israelului din Gaza susțin că munițiile grele acționează ca distrugeri de buncăre, ajutând la distrugerea infrastructurii subterane a Hamas.

Dar bombelede 900 kg sunt în mod normal folosite cu moderație de către armatele occidentale, spun experții, din cauza impactului lor potențial asupra zonelor dens populate precum Gaza. Dreptul internațional umanitar interzice bombardamentele fără discriminare.

Marc Garlasco, fost analist al serviciilor secrete a apărării din SUA și fost investigator al ONU pentru crime de război, a spus că densitatea primei luni de bombardament a Israelului în Gaza „nu a mai fost văzută de la Vietnam”.

Garlasco, acum consilier militar la PAX, o organizație neguvernamentală olandeză care pledează pentru pace, a trecut în revistă toate incidentele analizate în acest raport pentru CNN.

„Trebuie să te întorci la războiul din Vietnam pentru a face o comparație”, a spus Garlasco. „Chiar și în ambele războaie din Irak nu a fost niciodată atât de dens.”

Munițiile grele, în cea mai mare parte fabricate de SUA, pot provoca accidente mari și pot avea o rază de fragmentare letală – o zonă de expunere la răni sau deces în jurul țintei – de până la 365 de metri (aproximativ 1.198 de picioare) sau echivalentul 58 de terenuri de fotbal în zonă.

Experții în arme și război dau vina pe utilizarea pe scară largă a armamentului greu, cum ar fi bomba de de 900 kg, pentru numărul de morți în creștere. Potrivit autorităților din Fâșia Gaza controlată de Hamas, aproximativ  20.000 de oameni au fost uciși din 7 octombrie.

Majoritatea morților sunt femei și copii, conform acestor cifre.

CNN a colaborat cu compania americană de inteligență artificială Synthetaic, care a folosit clasificarea automată rapidă a imaginilor (RAIC) pentru a detecta cratere, fumuri și clădiri deteriorate în imaginile prin satelit cu sarcină peste Fâșia Gaza. Descoperirile au fost revizuite manual de un membru al Synthetaic, precum și de jurnaliştii CNN.

Descoperirile CNN și Synthetaic „dezvăluie și subliniază intensitatea absolută a bombardamentului într-o perioadă foarte scurtă de timp”, potrivit Annie Shiel, director de advocacy în SUA la CIVIC.

O ofensivă de mare intensitate

De peste două luni, Israelul a condus un război de mare intensitate în Gaza, combinând bombardamentele aeriene puternice cu reprize necruțătoare de foc de artilerie, precum și o invazie terestră care a început pe 27 octombrie.

Operațiunea a provocat devastări care se întind pe părți ale enclavei asediate, imagini din satelit și spectacole video.

„În două luni, am avut un nivel de lovituri în această zonă minusculă din Gaza, la fel cum am văzut la Mosul și Raqqa combinate”, a spus Larry Lewis, director de cercetare la Centrul pentru Analize Navale (CNA) și fostul Consilier principal al Departamentului de Stat al SUA pentru vătămarea civilă, făcând referire la operațiunile coaliției conduse de SUA împotriva a două bastionuri ISIS. „Este o cantitate incredibilă de lovituri, din punct de vedere al perioadei.”

SUA au aruncat o bombă de 900 kg o singură dată în timpul luptei împotriva ISIS – cel mai recent război occidental asupra unui grup militant din Orientul Mijlociu. A căzut asupra așa-numitei capitale autodeclarate a califatului Raqqa din Siria.

Pe 6 noiembrie – ultima zi a setului de date CNN și Synthetaic – numărul morților în Gaza a depășit 10.000 de persoane, potrivit ministerului palestinian al sănătății din Ramallah, citând autoritățile din Gaza controlată de Hamas.

Mai târziu în aceeași săptămână, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri din Orientul Apropiat Barbara Leaf – cel mai înalt diplomat american din Orientul Mijlociu – a declarat că numărul morților ar putea fi „și mai mare”.

„În această perioadă de conflict și în condițiile de război, este foarte dificil pentru oricare dintre noi să evalueze care este rata victimelor”, a spus Leaf în timpul unei audieri în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei. „Credem că sunt foarte mari, sincer. Ar putea fi chiar mai mare decât sunt citate.”

Săptămâna trecută, surse de informații americane au declarat pentru CNN că 40-45% din cele 29.000 de muniții aer-solă aruncate în Gaza până atunci erau așa-numitele bombe mute,   muniții nedirijate care pot reprezenta o amenințare mai mare pentru civili, în special în teritoriile dens populate. ca Gaza.

Unele dintre acestea ar fi probabil bombele de 900 kg detectate în imaginile prin satelit ale craterelor. Israelul are un arsenal mare de bombe mari, cunoscute sub numele de MK-84. Când un kit ghidat de GPS este atașat la MK-84, bomba devine cunoscută ca GBU-31.

Potrivit a două persoane familiarizate cu problema, SUA au furnizat Israelului peste 5.400 de avioane MK-84 începând cu 7 octombrie.

„Devastarea pe care am văzut-o pentru comunitățile din Gaza este, din păcate, cosemnată de Statele Unite”, a spus Chappell de la CIVIC. „Prea mare parte din ea este realizată de bombe care au fost fabricate în Statele Unite.”

Atacuri mari cu bombă extinse în jurul orașului Gaza

Bombele de de 900 kg ocupă un loc proeminent în atacurile din perimetrul orașului Gaza, epicentrul operațiunii militare israeliene din octombrie și o mare parte din noiembrie.

Forțele terestre ale Israelului au asediat în cele din urmă orașul la începutul lunii noiembrie. Modelul de bombardament văzut în imaginile din satelit sugerează că bombardamentul puternic din jurul orașului Gaza ar fi putut deschide calea către încercuirea acestuia de către trupele israeliene.

În tabăra de refugiați Jabalya din nordul Gazei, imaginile din satelit au arătat două cratere mari în concordanță cu bombardamentul Israelului din 31 octombrie, condamnat de ONU drept „atac disproporționat care ar putea echivala cu crime de război”. Potrivit organului civil de pază Airwars, a luat peste 100 de vieți și a provocat daune catastrofale în zona dens populată.

Un angajat al Al Jazeera a pierdut 19 membri ai familiei sale în bombardament, despre care Israelul a susținut că l-a vizat pe comandantul Hamas, Ibrahim Biari, ucigându-l și distrugându-i baza.

Cele două cratere lăsate în urmă de atac, pe care experții l-au descris ca fiind „asemănătoare cu un cutremur” în impactul său, aveau 24 de metri lățime și, respectiv, 13 metri lățime, conform imaginilor din satelit.

Fostul consilier al Departamentului de Stat Lewis a spus că greva din 31 octombrie din Jabalya a fost „ceva pe care nu l-am vedea niciodată să facă SUA”.

„Se pare cu siguranță că toleranța (Israelului) față de vătămările civile în comparație cu beneficiile operaționale așteptate este semnificativ diferită de ceea ce am accepta noi ca SUA”, a spus Lewis.

Un crater mare compatibil cu o bombă de 900 kg este văzut pe autostrada de coastă care trece prin tabăra Al Shati' sau Beach. Într-un cartier chiar la nord de tabără, 14 cratere care indică bombe de 900 kg apar într-un kilometru pătrat.

Tabăra de la Beach este una dintre primele zone din Gaza în care trupele terestre israeliene și-au stabilit un punct de sprijin ferm. Imaginile din satelit ale taberei de refugiați din 6 noiembrie au arătat că a fost practic nivelată de bombardamente.

„Deodată, am auzit două lovituri aeriene. Era tare. A fost ca un cutremur. Am văzut pietre zburând peste tot”, a spus un bărbat unui interlocutor CNN imediat după un aparent mare atac cu bombă în tabăra de la Beach, pe 6 noiembrie. „Am venit aici să vedem 10 case lovite”.

Zona de fragmentare letală

Raza mare de fragmentare letală de 365 de metri a bombei de 900 kg este evidentă în multe videoclipuri revizuite de CNN, unde se vede că mai multe clădiri au fost aplatizate într-o singură lovitură.

Pe 24 octombrie, Israelul a lovit o locație la mai puțin de 100 de metri (aproximativ 328 de picioare) de Spitalul Wafa. Într-un interviu acordat al-Jazeera aproape imediat după grevă, directorul spitalului, Fouad Najm, a declarat că atacul a „îngrozit pacienții și medicii”. De atunci, spitalul a ieșit din funcțiune din cauza grevelor susținute din apropiere și a întreruperilor de combustibil.

Nu este clar dacă explozia din 24 octombrie a provocat daune semnificative spitalului.

CNN a geolocalizat videoclipul exploziei și l-a potrivit cu cratere de 12 și 15 metri, în concordanță cu bombe de 900 kg, în imagini din satelit.

„În mod clar, spitalul se află în intervalul de fragmentare letal al unei bombe de 900 kg. Probabil că ar fi cauzat daune”, a spus Garlasco de la PAX.

Într-o zonă de lângă tabăra Beach, șapte școli se aflau în zona de fragmentare letală a cel puțin cinci cratere. Imaginile din satelit capturate pe 6 noiembrie au arătat distrugeri pe scară largă în zonă. Acele imagini din satelit au arătat și vehicule blindate israeliene în și în jurul școlilor.

Când folosiți o armă atât de aproape de o clădire civilă, este imposibil să eliminați șansa de deteriorare a armei. O să fie lovit ceva”, a spus Garlasco.

În a șasea zi a ofensivei sale,  Forțele Aeriene Israeliene  au declarat într-un tweet că au aruncat 6.000 de muniții de la începutul războiului, în medie 1.000 de bombe pe zi. Pe 10 decembrie, armata israeliană a declarat că a atacat peste 22.000 de ținte în Gaza.

Analiza pentru această investigație a fost posibilă de RAIC, o platformă de detectare pentru imagini, video și date geospațiale. Dezvoltat de Synthetaic, RAIC folosește un AI nesupravegheat pentru a căuta instantaneu date neetichetate fără modele. În colaborare cu CNN, Synthetaic a folosit RAIC pentru a detecta cratere, fumuri și clădiri deteriorate în imaginile prin satelit cu sarcină peste Fâșia Gaza. Un membru al echipei Synthetaic și doi jurnaliști de informații CNN open-source au analizat concluziile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră