CNN: Hunter Biden a primit un „tratament preferențial” din partea justiției, spun doi agenți ai serviciilor fiscale în fața Congresului

24 Iun 2023
CNN: Hunter Biden a primit un „tratament preferențial” din partea justiției, spun doi agenți ai serviciilor fiscale în fața Congresului

Doi agenți ai serviciilor fiscale au declarat Congresului că anchetatorii au recomandat să-l acuze pe Hunter Biden de tentativă de evaziune fiscală și alte infracțiuni, mult mai grave decât cele pentru care fiul președintelui a acceptat să pledeze vinovat, conform transcrierilor interviurilor lor private cu parlamentarii, scrie CNN

Se pare că această recomandare de acuzare de 11 puncte a avut și sprijinul unor procurori ai Departamentului de Justiție, dar nu și din partea unor magistrați mai înalți, conform documentelor pe care denunțătorii le-au furnizat anchetatorilor din parlament.

Într-un acord cu procurorii anunțat la începutul acestei săptămâni, Hunter Biden pledează vinovat pentru doar două infracțiuni fiscale.

Acuzațiile vin de la Gary Shapley, un agent al serviciilor fiscale care a supravegheat părți ale anchetei penale cu privire la Hunter Biden, și un alt agent care a fost implicat în caz aproape de la începutul acestuia. Shapley a abordat Congresul în acest an cu informații despre care a susținut că arată o interferență politică în anchetă. El și întreaga echipă au fost ulterior scoși din anchetă .

„Sustin, cu dovezi, că departamentul de justiție a oferit un tratament preferențial, a încetinit investigația, nu a făcut nimic pentru a evita conflictele evidente de interese în această anchetă”, a spus Shapley parlamentarilor.

Ancheta Departamentului de Justiție asupra lui Hunter Biden a fost deschisă în noiembrie 2018 și a primit numele de cod „Sportsman”. Potrivit mărturiei lui Shapley, anchetatorii federali știau încă din iunie 2021 că au existat probleme potențiale legate de locație cu acuzarea lui Hunter Biden în Delaware. Conform legii federale, acuzațiile trebuie aduse în jurisdicția în care au avut loc presupusele crime.

Denunțătorii susțin, de asemenea, că, în mai multe momente cheie, anchetatorii au fost împiedicați în eforturile lor, deoarece procurorii erau îngrijorați de impactul asupra alegerilor prezidențiale din 2020.

În 2020, anchetatorii au căutat să efectueze mandate de percheziție dar, conform lui Shapley, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, în septembrie 2020, un procuror al Departamentului de Justiție a pus sub semnul întrebării optica percheziției reședinței lui Hunter Biden și a casei de oaspeți a lui Joe Biden.

Mai târziu în acel an, alte perchezițiii planificate au fost amânate, în timp ce președintele de atunci, Donald Trump, refuza să cedeze și continua să conteste rezultatele.

Hunter Biden a invocat numele tatălui sau pentru a fi plătit, arată textul

Shapley le-a spus parlamentarilor Camerei că procurorii Departamentului de Justiție au respins cererile de a analiza mesajele presupuse de la Hunter Biden în care și-a folosit tatăl ca pârghie pentru a presa o companie chineză să-l plătească.

„Stau aici cu tatăl meu și am dori să înțelegem de ce angajamentul luat nu a fost îndeplinit”, scrie Hunter Biden conform unui document pe care Shapley l-a dat Congresului, care citează din texte care se presupune că ar fi de la Hunter Biden către CEO-ul unei companii din China

Mesajul continuă: „Spune-i directorului că aș dori să rezolv acest lucru acum înainte de a scăpa de sub control. Și acum înseamnă diseară.”

Un e-mail trimis partenerilor de afaceri ai lui Hunter Biden spunea că o participație financiara ar trebui trimisa „pentru tipul cel mare”, o referire aparentă la Joe Biden, care era vicepreședinte la acea vreme. 

Joe Biden a negat în mod repetat că ar fi implicat în afacerile fiului său în străinătate, unde a câștigat milioane de dolari din China, Ucraina și alte țări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră