CNN: Depășită numeric, armata ucraineană se luptă cu moralul scăzut și cu dezertările

09 Sep 2024
CNN: Depășită numeric, armata ucraineană se luptă cu moralul scăzut și cu dezertările

 Pe măsură ce situația câmpului de luptă s-a deteriorat, un număr tot mai mare de trupe au început să dezerteze. Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au demarat urmărirea penală împotriva a aproape 19.000 de militari care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului ucrainean.CNN a vorbit cu șase comandanți și ofițeri care sunt sau erau până de curând luptă sau supraveghează unități din zonă. Toți cei șase au spus că dezertarea și insubordonarea devin o problemă larg răspândită, în special în rândul soldaților nou recrutați.

Dima nu stinge niciodată o țigară până când nu o fumează până la filtru, riscând să-și ardă degetele pentru a mai avea o picătură. A petrecut ani de zile pe frontul ucrainean. Știe prețul unui fum bun.

În calitate de comandant de batalion, Dima era responsabil de aproximativ 800 de oameni care au luptat în unele dintre cele mai înverșunate și sângeroase bătălii ale războiului – cel mai recent lângă Pokrovsk, orașul strategic din est, care este acum pe punctul de a cădea în fața Rusiei.

Dar, cu majoritatea trupelor sale acum morți sau grav răniți, Dima a decis că s-a săturat. A demisionat și și-a luat un alt loc de muncă în armată – într-un birou din Kiev.

Stând în afara acelui birou, fumând în lanț și bând cafea dulce, el a spus pentru CNN că pur și simplu nu se mai descurca să-și privească oamenii murind.

Doi ani și jumătate de ofensivă de măcinare a Rusiei au decimat multe unități ucrainene. Întăririle sunt puține și la distanță, lăsând unii soldați epuizați și demoralizați. Situația este deosebit de gravă în rândul unităților de infanterie de lângă Pokrovsk și în alte părți de pe linia frontului de est, unde Ucraina se luptă să oprească progresele Rusiei.

CNN a vorbit cu șase comandanți și ofițeri care sunt sau erau până de curând luptă sau supraveghează unități din zonă. Toți cei șase au spus că dezertarea și insubordonarea devin o problemă larg răspândită, în special în rândul soldaților nou recrutați.

Patru dintre cei șase, inclusiv Dima, au cerut ca numele lor să fie schimbate sau reținute din cauza naturii sensibile a subiectului și pentru că nu sunt autorizați să vorbească cu mass-media.

„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea o fac. Când vin aici băieți noi ei văd cât de greu este. Ei văd o mulțime de drone, artilerie și mortiere inamice”, a declarat un comandant de unitate care luptă în prezent în Pokrovsk pentru CNN. De asemenea, a cerut să rămână anonim.

„Ei merg pe poziții o dată și dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată. Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să intre în luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata”, a adăugat el.

Spre deosebire de cei care s-au oferit voluntari mai devreme în război, mulți dintre noii recruți nu au avut de ales să intre în conflict. Ei au fost chemați după ce noua lege a Ucrainei privind mobilizarea a intrat în vigoare în primăvară și nu pot pleca legal decât după ce guvernul introduce demobilizarea, cu excepția cazului în care obțin permisiunea specială pentru a face acest lucru.

Mai mulți soldați i-au spus la acea vreme pentru CNN că se vor găsi adesea într-o poziție bună, cu o vedere clară a inamicului care se apropie și fără cartușe de artilerie de foc. Unii au spus că se simt vinovați pentru că nu au putut oferi o acoperire adecvată unităților lor de infanterie.

„Zilele sunt lungi, trăiesc într-o pirogă, de serviciu non-stop și dacă nu pot trage, rușii au un avantaj, îi aud înaintând și știu că dacă ar fi tras nu s-ar fi întâmplat, ” a spus Andryi Horetskyi, un ofițer militar ucrainean a cărui unitate luptă acum în Chasiv Yar, un alt punct fierbinte din prima linie de est.

Serhiy Tsehotskiy, un ofițer de la Brigada 59 Separată de Infanterie Motorizată, a declarat pentru CNN că unitatea încearcă să rotească soldații înăuntru și ieșit la fiecare trei până la patru zile. Dar dronele, care au crescut doar în număr de-a lungul războiului, pot face acest lucru prea periculos, forțând soldații să rămână pe loc mai mult timp. „Recordul este de 20 de zile”, a spus el.

Forțele ruse se apropie de Pokrovsk. Fuga este grea, chiar și pentru cei care își permit
Pe măsură ce situația câmpului de luptă s-a deteriorat, un număr tot mai mare de trupe au început să dezerteze. Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au demarat urmărirea penală împotriva a aproape 19.000 de militari care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului ucrainean. Peste un milion de ucraineni servesc în forțele de apărare și securitate ale țării, deși acest număr include pe toți, inclusiv pe cei care lucrează în birouri aflate departe de linia frontului.

Este un număr uluitor și – cel mai probabil – incomplet. Mai mulți comandanți au declarat pentru CNN că mulți ofițeri nu vor raporta dezertare și absențe neautorizate, sperând în schimb să convingă trupele să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți.

Această abordare a devenit atât de comună încât Ucraina a schimbat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența fără concediu, dacă au fost comise pentru prima dată.

Horetskyi a declarat pentru CNN că această mișcare are sens. „Amenințările nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Un comandant inteligent va întârzia amenințările sau chiar le va evita”, a spus el.

Pokrovsk a devenit epicentrul luptei pentru estul Ucrainei. Forțele ruse se îndreaptă spre oraș de luni de zile, dar progresele lor s-au accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce apărarea ucraineană începe să se prăbușească.

„Totul se simte la fel”

Președintele rus Vladimir Putin a precizat că scopul său este de a obține controlul asupra întregii regiuni ale Ucrainei Donețk și Lugansk, iar preluarea Pokrovsk, un important centru militar și de aprovizionare, ar fi un pas major către acest obiectiv.

Se află pe un drum cheie care o leagă de alte orașe militare din zonă și o cale ferată care o leagă de Dnipro. Ultima mină importantă de cărbune de cocsificare aflată încă sub controlul Kievului se află, de asemenea, chiar la vest de oraș, furnizând cocs pentru a face oțel – o resursă indispensabilă în timpul războiului.

Soldații ucraineni din zonă prezintă o imagine sumbră a situației. Forțele Kievului sunt în mod clar depășite numeric, unii comandanți estimând că există 10 soldați ruși pentru fiecare ucrainean.

Dar, de asemenea, par să se lupte cu probleme create de ei.

Un ofițer dintr-o brigadă care luptă în Pokrovsk, care a cerut ca numele lor să fie reținut din motive de securitate, a declarat pentru CNN că comunicarea deficitară între diferite unități este o problemă majoră acolo.

Au existat chiar cazuri în care trupele nu au dezvăluit imaginea completă a câmpului de luptă altor unități de teamă că îi va face să arate prost, a spus ofițerul.

Un comandant de batalion din nordul Donețk a spus că flancul său a fost recent lăsat expus atacurilor rusești, după ce soldații din unitățile învecinate și-au abandonat pozițiile fără să raporteze acest lucru.

Numărul mare de unități diferite pe care Kievul le-a trimis pe linia frontului de est a cauzat probleme de comunicare, potrivit mai multor soldați de rând care luptau până de curând la Pokrovsk.

Unul a spus că nu a fost nemaivăzut să existe bruiaje de semnal ucrainene care afectează coordonarea vitală și lansările de drone, deoarece unitățile din diferite brigăzi nu au comunicat corespunzător.

Un grup de sapatori – sau ingineri de luptă – a vorbit cu CNN lângă granița dintre Ucraina și regiunea Kursk a Rusiei, unde au fost recent redistribuiți chiar la sud de Pokrovsk.

Kievul și-a lansat incursiunea surpriză în Kursk luna trecută, luând Moscova prin surprindere și avansând rapid cu aproximativ 30 de kilometri (19 mile) pe teritoriul Rusiei.

Liderii Ucrainei, inclusiv președintele Volodymyr Zelensky, au declarat că unul dintre obiectivele operațiunii a fost prevenirea altor atacuri asupra nordului Ucrainei, arătând, de asemenea, aliaților occidentali ai Kievului că, cu sprijinul potrivit, armata ucraineană poate riposta și, în cele din urmă, poate câștiga războiul.

Operațiunea a dat, de asemenea, un impuls major unei națiuni epuizate. Ucraina a fost dominata în cea mai mare parte a anului trecut, suportând atacuri necruțătoare, întreruperi de curent și pierderi sfâșietoare.

Dar sapatorii nu erau prea siguri de strategie. După ce tocmai terminaseră o lungă misiune peste graniță, s-au prăbușit în jurul unei mese în fața unui restaurant închis lângă graniță, așteptând să apară mașina lor.

Fumând în lanț și încercând să rămână treji, ei s-au întrebat de ce au fost trimiși la Kursk când linia frontului de est este în dezordine.

„S-a părut ciudat să intri în Rusia, pentru că în acest război trebuia să ne apărăm solul și țara noastră, iar acum luptăm pe teritoriul celeilalte țări”, a spus unul dintre ei. CNN nu le dezvăluie identitățile pentru că nu au fost autorizați să vorbească cu mass-media și din cauza naturii sensibile a cuvintelor lor.

Toți patru se luptă de mai bine de doi ani și jumătate și a lor este o muncă grea. În calitate de sapatori, petrec zile în linia frontului, curățând câmpurile de mine, pregătind apărarea și conducând explozii controlate. Ei pot fi atacați, înaintea chiar și în prima linie de infanterie, târând în jur de 40 de kilograme de kit și patru mine antitanc, fiecare cântărind aproximativ 10 kilograme.

Vorbind cu CNN, au părut complet epuizați. Nu s-au odihnit între misiunea lor de la Pokrovsk și cea din Kursk.

„Depinde de fiecare comandant. Unele unități primesc rotații și au timp liber, în timp ce altele pur și simplu luptă non-stop, întregul sistem nu este foarte corect”, a spus unul dintre soldați. Întrebați dacă progresele de la Kursk le-au dat același impuls ca și restul națiunii, ei au rămas sceptici.

„După trei ani de război, totul se simte la fel”, a spus unul dintre bărbați pentru CNN.

„Abordare putredă”

Vorbind joi la CNN, comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Syrskyi a recunoscut că moralul scăzut este încă o problemă și a spus că ridicarea acestuia este „o parte foarte importantă” a slujbei sale.

„Operațiunea Kursk... a îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al armatei, ci și al întregii populații ucrainene”, a spus el.

El a spus că mergea în mod regulat pe linia frontului pentru a se întâlni cu soldații de acolo și a face tot ce putea pentru a-i face să se simtă mai bine. „Ne înțelegem, indiferent cu cine vorbesc, fie că este un soldat obișnuit, un pușcaș, de exemplu, sau un comandant de brigadă sau un comandant de batalion... Cunosc toate problemele pe care le întâmpină militarii, soldații și ofițerii noștri. Prima linie este viața mea”, a spus el.

Iar Horetskyi – un ofițer special instruit pentru a oferi sprijin moral și psihologic trupelor – face parte din planul de ridicare a moralului.

În timpul concediului recent la Kiev, Horetskyi a declarat pentru CNN că, deși rolul său există de ceva vreme, acesta a constat în principal din documente. Acum petrece mult mai mult timp cu unitatea sa, verificându-i, asigurându-se că nu se epuizează. Dar ajutorul lui nu este întotdeauna apreciat.

„Au ideea că sunt un psihiatru care îi va face să facă mii de teste și apoi să le spună că sunt bolnavi, așa că încerc să sparg barierele”, a spus el, adăugând că micile distrageri pot preveni o spirală descendentă.

În monotonia războiului, orice ruptură de la rutină poate ajuta, a spus el. Aceasta poate include a se spala într-un duș adevărat, o tunsoare sau o baie într-un lac. „Este un lucru atât de mic, dar îi scoate din rutină pentru o jumătate de zi, îi face fericiți și se pot întoarce la pozițiile lor puțin mai relaxați”, a explicat Horetskyi.

Până și ofițerii cu mulți ani de experiență găsesc situația din est dificilă.

Unii, precum Dima, se transferă la posturi departe de linia frontului. El a spus că decizia sa de a părăsi câmpul de luptă se datorează în mare parte dezacordurilor cu un nou comandant.

Și asta este din ce în ce mai frecvent, au declarat mai mulți ofițeri pentru CNN.

Rândurile batalionului lui Dima s-au rărit din ce în ce mai mult, până când unitatea a dispărut.

Nu au primit niciodată suficiente întăriri, spune Dima, lucru pe care el dă vina pe seama guvernului și a reticenței acestuia de a recruta mai mulți oameni.

Batalionul a suferit pierderi dureroase în ultimul an, luptând pe mai multe linii de front înainte de a fi trimis la Pokrovsk fără nicio odihnă. Dima și-a văzut atât de mulți dintre oamenii săi uciși și răniți, încât a amorțit.

Cu toate acestea, el a spus pentru CNN că este hotărât să se întoarcă în primele linii, dar mai întâi va face o schimbare.

„Acum am luat decizia că voi înceta să mă atașez emoțional de oameni. Este o abordare putredă, dar este cea mai sensibilă”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră