CM din Qatar: FIFA deschide proceduri împotriva Serbiei pentru un steag care neagă independența Kosovo

27 Noi 2022
CM din Qatar: FIFA deschide proceduri împotriva Serbiei pentru un steag care neagă independența Kosovo

O fotografie făcută într-un vestiar sârb în timpul Cupei Mondiale arată un steag al Serbiei integrând Kosovo, cu cuvintele „nu va fi nicio predare”, scrie Le Monde.

FIFA a deschis, sâmbătă, 26 noiembrie, o procedură disciplinară împotriva Federației Sârbe de Fotbal, din cauza drapelului care integreaza Kosovo în Serbia expus în vestiarul „Vulturilor Albi” înainte de meciul pierdut joi împotriva Braziliei (2-0) de la Cupa Mondială 2022 din Qatar. FIFA nu invocă nicio încălcare specifică a codului său disciplinar, dar se bazează pe obligația generală de „fair play și non-violență” impusă celor treizeci și doi de participanți la turneu.

Amploarea sancțiunilor care pot fi impuse federațiilor variază de la o întâlnire cu ușile închise la o înfrângere prin forfeit, fără ca FIFA să indice unde se află gravitatea culpei pretinse la adresa sârbilor.

„Retorică șovină”

Fotografia arată o hartă a Kosovo imprimată pe un pătrat de material alb atârnat de două cârlige pentru haine. Kosovo este ștampilat cu steagul Serbiei și inscripția „nu va fi nicio predare” . Distribuirea fotografiei a dus vineri la un protest oficial din Kosovo, prin intermediul ministrului sportului, Hajrulla Ceku, care a denunțat „imagini rușinoase” care transmit „mesaje de ură, xenofobe și genocide” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră