"Exerciții precum POLAR ROAR cresc cooperarea si reintăresc postura NATO in a conserva siguranța si securitatea zonei", a fost declarația generalului Kevin Huyck, adjunctul șefului de stat major pentru operații din cadrul Comandamentului Aerian NATO (AIRCOM).
Bombardierele au decolat de la diferite baze din Statele Unite inainte de a se intalni deasupra Atlanticului, de unde au pornit in zbor neintrerupt peste teritoriul Europei. Avioanele au fost realimentate cu combustibil in zbor, aceasta fiind o componenta cheie a exercițiului. Odată ce au ajuns in spațiul aerian european, bombardierele au fost tratate ca "intruși" de către celelalte avioane NATO, astfel exersându-se tehnici de poliție aeriana. "Misiunea de poliție aeriana a NATO are ca scop păstrarea integritătii spațiului aerian aliat. Interceptoarele decolează in câteva minute in cazul in care avioane străine nu urmează regulile internaționale de zbor sau se apropie de spațiul aerian al unei țări membre", se explică intr-un comunicat venit din partea alianței.
"Avioanele aliate si cele aparținând țărilor partenere s-au antrenat in perfecționarea procedurilor de interceptare pe timpul manevrelor, iar avioane AWACS de control si alertă din cadrul NATO Airborne Early Warning and Control Force au asigurat coordonarea in tipul operațiunilor.
Deși aparent un atrenament de imbunătățire a procedurilor de realimentare in zbor si interceptare, exercițiul este privit de observatorii militari ca fiind un răspuns direct la adresa mișcărilor Rusiei. Statele membre au acuzat in repetate rânduri că bombardiere rusesti le violeaza spațiul aerian, ba chiar trec razant, la mică distanță, de nave sau avioane aliate.
După ce vor părăsi regiunea baltică, formația de bombardiere va zbura peste Polul Nord, o zonă in care Rusia manifestă mult interes, detasând resurse militare impresionante pentru a-și asigura dominația.
Exercițiile se vor incheia in complexul de poligoane Alaska-Pacific, unde avioanele vor simula o misiune bombardament.