China către Occident: "Nu ne spuneți nouă ce să facem cu Rusia"

08 Apr 2023
China către Occident: "Nu ne spuneți nouă ce să facem cu Rusia"

"Stați în banca voastră", spune ambasadorul Beijingului la Moscova, scrie Politico

Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în legătură cu Rusia în legătură cu războiul său din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei în Rusia.

„Nu partea chineză a creat criza ucraineană, China nu este parte la aceasta și nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile în conflict”, a spus Zhang Hanhui într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia.

„Occidentul nu este în măsură să dea instrucțiuni Chinei și, cu atât mai mult, nu are autoritatea de a-i arunca responsabilitatea”, a adăugat Zhang.

În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, China a căutat să se poziționeze ca intermediar între Rusia și Ucraina, propunând un plan de pace în 12 puncte în februarie.

Dar au existat îngrijorări tot mai mari că China ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, Politico a raportat că companiile chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților ruse 1.000 de puști de asalt și piese de drone .

Comentariile ambasadorului chinez vin pe fondul unei vizite comune în China a președintelui francez Emmanuel Macron și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Joi, ambii lideri l-au îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping să-și intensifice eforturile de menținere a păcii, deși prin metode diferite.

Macron a adoptat o atitudine mai blândă, spunându-i lui Xi că „contează pe [el] să readucă Rusia la rațiune”, în timp ce abordarea lui von der Leyen a fost mai directă. Președintele Comisiei a avertizat împotriva furnizării de arme către Moscova: „Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional – el nu ar trebui să fie niciodată înarmat”, a spus ea.

„Acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relației dintre Uniunea Europeană și China”, a adăugat von der Leyen.

Dar Xi a părut neclintit de aceste eforturi și a rămas la aceleași puncte de vedere ale Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, puncte care reflectă îndeaproape poziția Rusiei.

„Convorbirile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților cu referire la Carta ONU”, a spus liderul chinez.

Comentariile de vineri ale ambasadorului Chinei în Rusia au fost izbitor de similare.

„Ceea ce face partea chineză poate fi rezumat într-o singură frază: apelul la pace și promovarea negocierilor”, a spus Zhang.

Alte stiri din Externe

Ultima oră