China a construit cea mai mare flotă navală din lume, spun experții americani

03 Sep 2023
China a construit cea mai mare flotă navală din lume, spun experții americani

Se uită China dincolo de granițele sale acum că are cea mai mare flota marina din lume?, se întreaba CNN

China a construit cea mai mare flotă navală din lume, mai mult de 340 de nave de război, iar până de curând a fost considerată o flotă care operează mai ales lângă țărmurile țării.

Dar construcțiile navale ale Chinei dezvăluie ambiții mai mari. În ultimii ani, a lansat distrugătoare mari cu rachete ghidate, nave de asalt amfibie și portavioane cu capacitatea de a opera în ocean și de a proiecta puterea la mii de mile de Beijing.

Pentru a susține o acoperire globală, Marina Armatei de Eliberare a Poporului va avea nevoie de locuri pentru acele nave pentru a alimenta și a reumple cu provizii departe de casă.

O nouă analiză a grupului de reflecție din Washington, Fundația pentru Apărarea Democrațiilor (FDD) spune că forța din ce în ce mai mare a Beijingului pentru accesul la acest port include ajutorul la construirea unei baze navale în Cambodgia și cercetarea altor locații potențiale pentru avanposturi militare, până la coasta Atlanticului Africii.

Acest lucru este sporit de facilitățile Armatei Populare de Eliberare (PLA) în locuri precum Argentina și Cuba, care pot face totul, de la monitorizarea spațiului și urmărirea sateliților până la ascultarea comunicațiilor țărilor occidentale.

Împreună, spun experții, aceste eforturi urmăresc să sporească aria militară a Chinei, care include în prezent o singură bază navală operațională de peste mări în Djibouti, în Cornul Africii.

China susține că baza din Djibouti își susține misiunile de combatere a pirateriei și umanitare în Africa și Asia de Vest.

Oficialii chinezi au subliniat în mod repetat că Beijingul nu caută „extindere sau sfere de influență” în străinătate și au respins diverse afirmații conform cărora cooperează cu alte națiuni cu scopul de a stabili baze de peste mări pe pământul lor.

Dar FDD a adunat informații și rapoarte open-source pentru a-și susține concluzia că China se îndreaptă spre mai multe avanposturi navale, inclusiv imagini prin satelit care arată dezvoltarea remarcabilă a Bazei Navale Ream, așezată pe o peninsulă stupoasă care se întinde de pe coasta de vest a Cambodgiei în Golful Thailandei.

„Amprenta globală în creștere și capacitatea corespunzătoare de a desfășura o gamă mai largă de misiuni, inclusiv lupte limitate, prezintă riscuri majore pentru Statele Unite și aliații săi din Indo-Pacific, precum și pentru alte teatre operaționale”, se spune în raport

„Este o întrebare când – nu dacă – China își va asigura următorul avanpost militar de peste mări”, a spus el.

Creșterea puterii globale a Chinei și extinderea rapidă a operațiunilor sale comerciale maritime în ultimul deceniu au condus la o abordare mai puternică a securității maritime, spun experții.

Inițiativa extinsă de finanțare a infrastructurii Belt and Road a lui Xi a fost o rampă de lansare pentru firmele chineze pentru a câștiga un pachet de acțiuni în ceea ce experții spun că sunt zeci de porturi din întreaga lume, care pot sprijini, de asemenea, unele logistice și realimentare pentru marina chineză și ar putea găzdui viitoare baze militare.

Un studiu recent al AidData, un laborator de cercetare de la Universitatea William & Mary din Virginia, a analizat unde Beijingul ar putea pune noi baze navale din punct de vedere financiar, concentrându-se pe porturi și proiecte de infrastructură care au obținut deja bani mari din China între 2000 și 2021.

Reprezentantul democrat din Massachusetts, Seth Moulton, a declarat pentru CNN că Washingtonul ar trebui să se implice mai mult în țările în care Beijingul încearcă să facă incursiuni pentru că oferă ceea ce China nu poate.

„Primul nostru răspuns ar trebui să fie dublarea diplomației, deoarece America oferă libertate, securitate și oportunități economice acolo unde China își dorește controlul”, a spus Moulton.

„Scopul Chinei este dominarea lumii prin control autoritar. Și autoritarismul este ceea ce exportă în alte țări și regiuni prin extinderea amprentei lor militare.”

Acest punct de vedere este reflectat de Pentagon.

„Ceea ce este deosebit de îngrijorător în ceea ce privește activitățile (Chinei) este lipsa de transparență și claritate în ceea ce privește termenii pe care îi negociază cu țările gazdă și scopurile vizate ale acestor facilități”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, locotenent-colonelul Martin Meiners.

„SUA doresc să se asigure că națiunile din Indo-Pacific pot face alegeri cu privire la viitorul lor economic și de securitate, care să servească interesele lor”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră