”În numai câțiva ani, cerșetorii români au cucerit centrul orașului Lausanne. Sunt aşa de mulți, încât au devenit între timp imaginea orașului. Aproape la fiecare intersecție îi găsești pe jos cerșind mila trecătorilor. Pe timpul zilei, sunt cam 30-40, conform poliției locale, însă seara, când localnicii ies la cumpărături, numărul lor crește la 150. Cei mai mulți sunt rromi din România.
Dintre aceștia, cei mai mulți provin chiar din același sat din județul Alba din Transilvania și fac naveta de ani de zile între România si Elvetia”, scriu jurnaliștii de la Neue Zurcher Zeitung.
Locuitorii orașului se împart în două categorii. Cei mai mulți cer interzicerea cerșitului în oraș, în timp ce ceilalți sunt mulțumiți de actuala legislație privind cerșitul.
Un individ nu are dreptul să cerșească la o distanță mai mică de cinci metri de intrarea într-un magazin, cinema, restaurant sau un bancomat. Nu are voie să ceară în mod expres bani, adică să fie agresiv, nici să folosească minori și nici să cerșească în mijloacele de transport în comun din oraș.
Poliția consideră că legea publicată în 2013 este respectată. Un fotograf elvețian vrea să pună capăt acestor discriminări și să trezească interesul locuitorilor pentru soarta nedreaptă a acestor oameni.
La începutul anului trecut, el a organizat o expoziție foto, finanțată de Primăria Lausanne, care a fost vizitată de peste 7000 de oameni.
Yves Leresche a surprins viața de zi cu zi a famiilor de rromi de pe străzi și a arătat sărăcia lucie în care se zbat aceștia în România. Într-o imagine este Minerva, o femeie de 49 de ani care cerșește cu un pahar de plastic în piața St-Francois din Lausanne, iar alăturată este tot o imagine cu ea, dar ținând un nepoțel în brațe în casa natală din România.
”Vreau să ofer o identitate acestor personaje anonime și să elimin stereotipiile. S-a tot spus că în spatele acestor cerșetori sunt organizații mafiote conduse de un lider care la finalul zilei le ia toți banii. S-a dovedit că nu este adevărat”, spune Leresche.
Regizorul Yann Betant a dat publicității, înainte de Crăciun, un film documentar, intitulat „Cici”, care surprinde viața unui cerșetor român de pe străzile orașului Lausanne.
Cerșetorii din Lausanne au devenit deja o temă politică continuă. Părerea populației rămâne împărțită. Cert este că, între sărbători, pe străzi au rămas doar cei care nu au avut destui bani să plece acasă, cred jurnaliștii elvețieni.
”2016 pare să fie un an important pentru aceștia. Partidul SVP a demarat un referendum local care să interzică cerșitul în tot cantonul”, mai scrie NZZ.