Ceremonie unică în istoria Vaticanului: înmormântarea unui papă demisionar

31 Dec 2022
Ceremonie unică în istoria Vaticanului: înmormântarea unui papă demisionar

Vaticanul are ritualuri și proceduri detaliate de urmat atunci când un papă moare, dar nu a publicat astfel de reguli pentru un papă emerit. Drept urmare, știrea oficială de miercuri că starea de sănătate a Papei Emerit Benedict al XVI-lea s-a înrăutățit a stârnit întrebări despre ce se va întâmpla dacă și când va muri.

Răspunsul este: nu există un răspuns specific, cel puțin unul pe care Vaticanul nu l-a anunțat din timp. Singurul lucru cert este că cel mai important ritual după moartea unui papă – un conclav pentru a alege unul nou – nu se aplică, conform religionnews.com

Papa Francisc a tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea lui Benedict, în vârstă de 95 de ani, când a cerut, în timpul audienței sale generale săptămânale de miercuri, o rugăciune specială pentru predecesorul său, spunând că papa pensionat este „foarte bolnav”.

Mai târziu, Francis l-a vizitat pe Benedict la casa lui din Vatican. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a confirmat că Benedict a experimentat o înrăutățire a stării sale, din cauza vârstei, în ultimele ore, dar a spus că situația este sub control.

Majoritatea observatorilor bisericii presupun că, atunci când devin necesare, ritualurile de înmormântare pentru Benedict vor fi îndeaproape ca cele ale unui episcop pensionar al Romei: o înmormântare fie în Bazilica Sf. Petru, fie în piață, în acest caz prezidată de Francisc și nu de decan. al Colegiului Cardinalilor și înmormântare în grota de sub bazilici.

„Înmormântarea unui papă emerit este înmormântarea episcopului emerit al Romei”, a spus istoricul bisericii Alberto Melloni, adăugând că situația nu este cu totul fără precedent, deoarece eparhiile din întreaga lume au rezolvat cum să-i onoreze în mod corespunzător pe episcopii pensionari.

Ritualurile în sine sunt cuprinse în volumul „Rituale roman”, care stabilește modul în care vor fi celebrate riturile liturgice, cu rugăciuni și lecturi specifice.

Cu toate acestea, sunt necesare câteva modificări: deoarece Benedict era șef de stat, înmormântarea ar avea, probabil, un fast mai mare cu prezența delegațiilor oficiale din întreaga lume. Pentru a le da timp să sosească și pentru a onora fostul statut de papă al lui Benedict, probabil că el ar rămâne pentru o perioadă de zile în bazilică înainte de înmormântare, așa cum sa întâmplat pentru papii din trecut.

Puțini pot uita șirurile lungi de pelerini care stăteau la coadă zile și nopți pentru a-i aduce un omagiu Sfântului Ioan Paul al II-lea când acesta a murit în 2005.

Un lucru care ar distinge o înmormântare pentru Benedict de cea a papei domnitoare sunt cele nouă zile de ritualuri funerare înainte de înmormântare, numite „novemdiales”, probabil că nu ar avea loc, a spus Melloni. Dar o tradiție care ar fi păstrată este așezarea pe racla a cărții Evangheliilor.

Când Benedict și-a anunțat retragerea în 2013, el a deschis un deceniu de teritoriu pontifical neexplorat. De la titlul său, „papă emerit”, până la decizia sa de a păstra sutana albă a papalității, Benedict a creat în mare parte un nou manual care să cuprindă atât un papă domnitor, cât și un papă retras.

Christopher Bellitto, profesor de istorie la Universitatea Kean din New Jersey, a spus că noutatea deciziei remarcabile a lui Benedict va continua probabil în perioada postumă și mai departe.

„Titulele vor spune: „Un papă îl îngroapă pe altul”. Nu este adevărat”, a spus Bellitto într-un e-mail. „Pentru a fi clar: Benedict este fostul papă”.

„Dar este o priveliște extraordinară, deoarece nu am avut o demisie papală de 600 de ani. Vorbește atât despre continuitatea tradiției papale în linia Sfântului Petru, cât și despre o lume nouă în care demisiile papale vor fi mai puțin rare, poate chiar comune”, a spus el.

Însă mulți observatori consideră că aranjamentele pentru Josef Ratzinger, în vârstă de 95 de ani, numele cu care s-a născut Benedict al XVI-lea, vor necesita cel puțin ceva improvizație. „Un lucru pe care îl putem spune este că nu se va întâmpla așa cum s-ar întâmpla cu un papă decedat”, a spus Nersinger. Anumite ritualuri antice, a spus el pentru DW, cum ar fi pronunțarea oficială a morții papei și sigilarea camerelor papei, probabil că nu vor avea loc.

„Atunci este întrebarea cum va fi pregătit papa”, a adăugat el. „Și anumite detalii sunt foarte importante: atunci când un papă decedat este întins, el este îmbrăcat în haine pontificale și pallium papal – și nu cred că i se va acorda asta”, anunță dw.com

În mod similar, perioada de nouă zile de doliu, cunoscută sub numele de Novendiale, în timpul căreia papa este așezat astfel încât cei obișnuiți să se poată alinia pentru a-și aduce omagia, se presupune că este doar pentru un papă care domnește. „Acesta ar trebui să fie un fel de pregătire pentru conclav [când va fi ales un nou papă] și nu vom avea asta”, a spus Nersinger. „Știu că maeștrii de ceremonii papali au încercat să dezvolte planuri, dar multe vor depinde de ceea ce Benedict însuși a stabilit în testamentul său”.

Biograful oficial al lui Benedict, Peter Seewald, a declarat pentru ziarul Passauer Neue Presse în 2020 că papa pensionar a scris un testament, care urmează să fie publicat după moartea sa, în care afirmă că vrea să fie înmormântat în aceeași criptă în care se afla predecesorul său polonez Ioan Paul al II-lea. 

Dar puține alte detalii au apărut dincolo de asta și multe vor depinde și de rolul pe care Papa Francisc alege să-l asume: Papii prezidează în mod tradițional înmormântarea predecesorului lor, așa cum a făcut-o însuși Benedict pentru Ioan Paul în 2005. „Papa Francisc este un persoană spontană”, a spus Nersinger. — Ar putea spune ceva nou cu puţin timp înainte.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră