Cel mai bun restaurant din lume se închide. Mesajul de adio(Video)

09 Ian 2023
Cel mai bun restaurant din lume se închide. Mesajul de adio(Video)

După 20 de ani și numeroase premii pentru „cel mai bun restaurant”, fondatorul destinației unei mese extrem de rafinate, Noma, cu trei stele Michelin, a dezvăluit că îl va închide la sfârșitul anului 2024. Rene Redzepi, renumitul bucătar danez din spatele restaurantului, cunoscut pentru meniul său de degustare de 500 de dolari de persoană, a declarat pentru The New York Times că standardele înalte necesare pentru a produce bucătăria intensivă în muncă a restaurantului pur și simplu nu mai erau funcționale.

„Trebuie să regândim complet industria”, a spus el. „Este pur și simplu prea greu și trebuie să lucrăm într-un mod diferit.”, conform The National.

Deschis în 2003 la Copenhaga, interpretarea Noma a bucătăriei nordice, precum și meniul său inovator, conștient și extrem de atent cu mediul, bazat pe întrepătrunderea ingredientelor de sezon în meniu, au devenit în curând un mare succes. De atunci, a fost de cinci ori pe primul loc pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume și a fost clasat de patru ori cel mai bun restaurant din lume de revista Restaurant. În 2021, Noma a primit a treia stea Michelin.

Însă, în ultimii câțiva ani, restaurantul a fost controlat în permanență pentru tratamentul pe care îl acordă lucrătorilor străini, precum și pentru dependența sa de stagiarii neplătiți, potrivit The New York Times, care a intervievat o serie de foști membri ai personalului. Un fost stagiar s-a referit la Noma drept un „mediu de lucru toxic”, susținând că i s-a cerut să lucreze în tăcere de către bucătarii juniori pe care i-a asistat și i-a fost interzis în mod special să râdă.

Redzepi, în vârstă de 45 de ani, a declarat ziarului că acuzațiile în curs nu au fost un factor în decizia sa de a închide restaurantul. „Este nesustenabil”, a spus el. „Din punct de vedere financiar și emoțional, ca angajator și ca ființă umană, pur și simplu nu funcționează.”

Noma, a spus el, va deveni în schimb un laborator alimentar cu normă întreagă, dezvoltând noi feluri de mâncare și produse pentru operațiunea sa de comerț electronic, Noma Projects. Salile de mese vor fi deschise pentru ferestre pop-up periodice, a adăugat el.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by noma (@nomacph)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră