Cehia sfătuiește cetățenii cu dublă cetăţenie cehă și rusă să părăsească Rusia

03 Oct 2022
Cehia sfătuiește cetățenii cu dublă cetăţenie cehă și rusă să părăsească Rusia

Cetăţenii cu dublă cetăţenie cehă-rusă sunt sfătuiţi să părăsească Rusia pentru a evita recrutarea, a declarat luni Lenka Do, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ceh, scrie Reuters.

Guvernul ceh a avertizat deja împotriva călătoriilor în Rusia și a îndemnat cetățenii de acolo să plece în februarie, după invazia Ucrainei de către țară.

Luni, ministerul și-a extins avertismentul, spunând că cehii care dețin simultan cetățenia rusă se confruntă cu riscuri după un apel de mobilizare din septembrie, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

„Cetățenii Republicii Cehe care dețin și cetățenia rusă ar trebui să aibă în vedere că, dacă se află pe teritoriul Federației Ruse, ei sunt percepuți de autoritățile ruse în primul rând ca cetățeni ai Federației Ruse”, a spus ministerul pe site-ul său.

„Ambasada Cehiei la Moscova nu le poate oferi protecție consulară adecvată și completă”.

De asemenea, ministerul a avertizat recent cu privire la incapacitatea de a utiliza cardurile bancare emise în Republica Cehă în Rusia din cauza sancțiunilor.

Republica Cehă a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, trimițând ajutor militar la Kiev și a primit, de asemenea, sute de mii de refugiați ucraineni.

Țara a încetat să mai elibereze vize pentru ruși, în afară de chestiuni umanitare, pe 24 februarie, ziua invaziei, pe care Moscova a numit-o „operațiune militară specială”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră