Ce înseamnă înfrângerea progresistei Sanna Marin pentru Finlanda — și Europa

03 Apr 2023
Ce înseamnă înfrângerea progresistei Sanna Marin pentru Finlanda — și Europa

La revedere Sanna! Se pare că a fi cel mai popular prim-ministru finlandez în afara Finlandei nu te ajută să câștigi alegeri în interiorul țării, scrie FinancialTimes.

Înfrângerea lui Marin, în vârstă de 37 de ani, va surprinde probabil mulți cititori care nu urmăresc îndeaproape politica finlandeză. În timp ce ea, unul dintre cei mai tineri lideri ai lumii și decana stângii europene, este venerată la nivel internațional pentru opiniile sale progresiste, sprijinul deplin pentru Ucraina și campania de succes pentru aderarea Finlandei la NATO, ea a fost în cele din urmă distrusă de gestionarea ei a politicii interne.

În timp ce argumentul ei era să continue să investească în creștere, oponenții ei de dreapta s-au angajat să reducă cheltuielile guvernamentale. Finlandezii au votat având în vedere datoria națională umflată.

„Trebuie să ne reparăm economia”, a spus aseară liderul NCP și cel mai probabil succesor al lui Marin, Petteri Orpo. „Suntem o alternativă clară la guvernul de stânga”.

Înfrângerea lui Marin urmează trecerii Suediei anul trecut de la social-democrați la conservatori chibzuiți, deoarece îngrijoararea față de economie a depășit alte probleme la urne.

Acest lucru ar putea însemna o lecție pentru alți lideri europeni care sunt cu un ochi pe sondaje pe măsură ce cresc problemele legate de inflație de pe continent.

Prim-ministrul Spaniei Pedro Sánchez este în urma oponenților săi conservatori înaintea alegerilor din această iarnă, iar costul vieții este o temă majoră în campania pentru viitoarele alegeri generale din Polonia.

Dar chiar dacă Marin pare să-și piardă locul la summitul Consiliului European, nu este complet imposibil să ajungă să rămână în guvern.

Orpo va avea prima șansă de a forma o majoritate parlamentară și a spus că este deschis față de diverși parteneri de coaliție, inclusiv SDP-ul lui Marin și finlandezii.

Ieri, Muntenegru, țara candidată la UE, l-a înlaturăt și pe vechiul său lider socialist Milo Đukanović, alegând președinte pe centristul Jakov Milatović, cu o marjă frumoasă. Acest lucru, spun analiștii, este un prevestitor pentru alegerile parlamentare din iunie din țară.

Iar la est, în Bulgaria, sondajele de peste noapte au sugerat un rezultat de strâns între centristul "Continuăm schimbarea" și partidul de centru-dreapta Gerb, în timpul celei de-a cincea alegeri parlamentare din ultimii doi ani. Rezultatele inițiale sunt așteptate astăzi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră