Potrivit medicilor, victimele ar fi fost infectate cu un virus, scrie publika.md.
Pacienţii spun că imediat după intervenţie au apărut dureri puternice de ochi. În consecinţă, nu mai pot vedea cu ochiul operat. Intervenţiile au fost efectuate în diverse săli de operaţii şi de diferiţi medici.
Cazul este investigat de o comisie a ministerului Sănătăţii, dar şi una a Spitalului ”Sfânta Treime”.
“E un caz ieşit din comun. Pe 16 iulie au fost făcute 16 operaţii. În 10 cazuri au apărut complicaţii. Care sunt cauzele complicaţiilor deocamdată nu ştim, deoarcece încă nu avem rezultatele de laborator”, a menţionat Alexandru Cărăruşă, medic epidemiolog din cadrul CNSP Chişinău.
“În data de 16 iulie au fost efectuate 12 intervenţii chirurgicale, la pacienţi cu cataractă, operaţiile au fost efectuate fară complicaţii. Însă, pe parcursul perioadei post operatorii, la o parte dintre pacienţi au apărut dureri, la alţii durerile au apărut mai târziu şi noi am constatat un process inflamatoriu. Deocamdată nu avem informaţii precise despre infecţiile apărute. S-au luat toate probele şi sunt sterile. Posibil să fie mai multe cauze. Facem tot posibilul ca pacienţii să iasă din această situaţie. Acum ei fac tratament. Se face totul pentru a salva ochişorii paienţilor, ei sunt mereu sub supraveghere, vor fi luate măsuri. Există posibilităţi de a recupera vederea”, a explicat șeful Secției Oftalmologie, Valentina Lupan.
În prezent, două persoane sunt internate în spital, iar ceilalţi opt fac tratament la domiciliu.