Căutările pentru „părăsirea țării” și „cum să pleci în...” au înregistrat o creștere bruscă pe Google în Statele Unite, miercuri, 6 noiembrie, după anunțul victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, scrie BFMTV
Mulți au fost dezamăgiți. După victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, anunțată miercuri, 6 noiembrie, numărul căutărilor pentru plecarea în străinătate a crescut brusc pe Google , în Statele Unite, la finalul unei campanii tensionate și în zorii unui mandat incert, relatează Reuters în special .
Tendințele observate pe motorul de căutare arată că căutările pentru „părăsirea țării” și „cum să treci în...” au cunoscut un salt odată ce victoria republicanului a fost anunțată.
Căutările pentru „cum să te muți în Canada” au crescut cu 1.270% în cele 24 de ore după închiderea sondajelor pe Coasta de Est a SUA, în timp ce căutările pentru mutarea în Noua Zeelandă au crescut cu 2.000%, iar cele pentru stabilirea în Australia cu 820%.
Creșterea cererilor de înregistrare în Noua Zeelandă
Căutările de stabilire în Canada au crescut vertiginos, în special în statele care au votat în mare parte pentru Kamala Harris precum Maine, Oregon și statul Washington.
Căutarea „pot să mă mut în altă țară” a fost, totuși, deosebit de frecventă în Wisconsin și Pennsylvania, două state în care alegătorii s-au îndreptat în mare parte către Donald Trump.
Potrivit datelor de pe site-ul din Noua Zeelandă dedicat procesului de imigrare, platforma a înregistrat în jur de 25.000 de noi utilizatori americani doar pentru ziua de 7 noiembrie, față de 1.500 în aceeași zi a anului 2023.
„Oamenilor le este frică să nu-și piardă libertățile”
„La fiecare jumătate de oră, primim o nouă solicitare prin e-mail”, a declarat avocatul Evan Green, care este specializat în dreptul imigrației și are sediul în Canada, pentru Reuters.
"Trump este, evident, forța motrice, dar este și un factor societal. Majoritatea americanilor l-au votat și unii oameni nu se mai simt neapărat confortabil în acest gen de societate. Oamenilor le este frică să nu-și piardă libertățile", a apreciat avocatul.
Potrivit unui studiu APA publicat în octombrie, 69% dintre adulții americani au considerat că alegerile le provoacă stres. O cifră puțin mai mare decât în 2020 (68%), când țara ieșea din mandatul turbulent al lui Donald Trump și pandemia de Covid încă făcea ravagii. De asemenea, a fost mult mai mult decât cei 52% raportați în 2016, înainte ca miliardarul să creeze o surpriză și să fie ales înaintea lui Hillary Clinton.
Republicanul a fost declarat câștigător în toate cele șapte state cheie : Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Nevada și Arizona.