The Guardian publica cinci scenarii pentru sfârșitul războiului, de la o victorie rusă sau ucraineană la un conflict înghețat.
Războiul din Ucraina atinge pragul unui an, fără a se vedea un sfârșit imediat. Ambele părți vor să continue lupta, iar orice pace negociată pare departe. Deci, cum s-ar putea termina războiul? Iată cinci scenarii de luat în considerare.
Ofensiva rusă reușește
Rusia reușește o ofensivă în est, fie foarte curând, înainte ca Ucraina să-și pună la punct armamentul vestic în câteva săptămâni, fie după ce o contraofensivă ucraineană eșuează. Avantajul cheie al invadatorilor este numărul de trupe disponibile – aproximativ 300.000, dintre care aproape toți sunt deja angajați în Ucraina.
Unii experți ucraineni se tem de o mișcare de clește care să încercuiasca Donbas și estul de la Sumy spre nord și Velyka Novosilka spre sud, permițând Rusiei să ocupe majoritatea celor patru provincii ucrainene pe care a pretins unilateral că le-a anexat. În acest moment, Rusia ar putea cere o încetare a focului pentru a-și păstra ceea ce are și să desfășoare o campanie defensivă pentru a-și consolida armata.
Cu toate acestea, este greu de imaginat Rusia lovind foarte departe în vest, având în vedere înaintarea dureros de lentă în jurul lui Bakhmut și încercarea catastrofală de a captura Vuhledar . În prezent, serviciile secrete occidentale estimează că Rusia înregistrează 1.000 de victime pe zi. Rămân speculații că Kremlinul va căuta o nouă mobilizare, iar o altă îngrijorare este că Beijingul ar putea începe să aprovizioneze pe ascuns Rusia.
Ucraina învinge
Ucraina adună o forță de peste 100 de tancuri occidentale Leopard 1 și 2, plus altele, și un număr similar de vehicule blindate pe care speră să le folosească ori de câte ori sezonul noroios de primăvară se uşurează, pentru a sparge liniile defensive ale Rusiei într-o ofensivă de Ziua Z. .
Strategia evidentă este încercarea de a rupe coridorul rutier și feroviar care leagă Rusia propriu-zisă de Crimeea ocupată, tăind astfel peninsula de Rusia, cu un atac către Melitopol sau Berdansk. Combină asta cu un alt atac asupra podului Kerci, acum reparat, de 12 mile (19 km) către Rusia continentală, iar Crimeea ar fi din ce în ce mai izolată și vulnerabilă.
Speranța este că o astfel de demonstrație de forță militară ar putea forța apoi Rusia la masa negocierilor, dar discursul războinic al lui Vladimir Putin din această săptămână nu sugerează un lider dispus să facă un compromis în curând. În realitate, dacă Ucraina va forța Rusia să părăsească tot teritoriul său ocupat, este probabil să mai ia mai multe ofensive, cel puțin multe luni, și o schimbare dramatică în gândirea Kremlinului.
Îngrijorarea este că chiar și acest lucru este prea optimist, deși este strategia pe care liderii occidentali par să o vândă publicului lor. „Există o problemă reală aici, în sensul că este posibil să fim supraîncurajați de succesele timpurii ale Ucrainei în contraatac anul trecut”, a declarat James Nixey, expert în Rusia la grupul de reflecție Chatham House.
Impas
Mult așteptata contraofensivă de primăvară a Ucrainei face progrese trepte sau chiar deloc în primăvară și vară, parțial pentru că Occidentul nu a reușit să-i furnizeze suficientă armament. Rezultatul este o luptă prelungită, care scade treptat în intensitate, pe măsură ce rușii nu dispun de muniție și reaprovizionarea în Ucraina se uşurează.
Presiunea ar crește apoi asupra Kievului pentru a negocia – nu neapărat dinspre vest, dar poate condus de China. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca Ucraina să cedeze oficial vreun teritoriu, având în vedere sprijinul popular pentru rezistența la invazia rusă.
Deci, un punct final mai probabil aici nu este o pace negociată, ci mai degrabă un conflict care se consolidează în jurul liniilor de control. „Aveți ceva între un conflict înghețat și un război veșnic, în care niciuna dintre părți nu are energia sau economia pentru a câștiga”, a spus Nixey.
Acest lucru ar avea asemănări cu situația de după incursiunile inițiale ale Rusiei în Ucraina în 2014 – dar de data aceasta Occidentul ar fi lăsat în fața unui mari ostilități din partea Moscovei. Între timp, Ucraina ar avea nevoie de ani de sprijin occidental pentru a se asigura că granița sa de est rămâne stabilă.
Epuizarea occidentală
Rusia speră că poate implica Occidentul într-un lung război proxy care va epuiza țările mai întâi militar și apoi politic. Asta ar reflecta ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, când, după 20 de ani, SUA s-au retras, predându-l talibanilor.
Până acum, țările occidentale au arătat o puternică unitate în dorința de a ajuta Ucraina să iasă din Rusia. Dar dacă Joe Biden este învins la alegerile prezidențiale din SUA din 2024 de Donald Trump sau de un alt candidat izolaționist, ar putea pune întrebări serioase pentru efortul de război al Ucrainei. SUA au oferit 44 de miliarde de euro (46 de miliarde de dolari) sprijin militar Ucrainei, iar Europa (inclusiv Marea Britanie) 18,7 miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel din Germania .
„A fost incontestabil curajos din partea lui Biden, un bătrân de 80 de ani, să viziteze Kievul, dar nici nu sunt convins că el vede Ucraina ca pe o garanție a câștigării a alegerilor”, a spus Nixey.
Schimbarea conducerii
Războaiele nu se termină adesea previzibil, iar eșecul de a obține victoriile sperate duce adesea la o schimbare bruscă a guvernului. Ucraina pare foarte dependentă de Volodymyr Zelensky în ceea ce privește diplomația publică, dar acesta nu își direcționează strategia militară în detaliu, iar dorința țării de a lupta este foarte profundă.
În ceea ce privește Rusia, Nixey a spus: „Putin este probabil în cea mai riscantă poziție în care a fost vreodată”, dar a adăugat că stăpânirea președintelui asupra Kremlinului și a țării pare totuși să rămână puternică. Chiar dacă Putin ar fi înlăturat în mod neașteptat, este departe de a fi evident că orice succesor ar dori să se retragă din Ucraina.
Chiar și așa, cu cât războiul din Ucraina durează neconcludent, cu atât este mai probabil să se întâmple ceva neașteptat – de ambele părți.