Castelul centenar de la Gaziantep a fost distrus de cutremurul cu magnitudinea de 7,4 din Turcia. A fost construit în secolul al XVII-lea (video)

06 Feb 2023
Castelul centenar de la Gaziantep a fost distrus de cutremurul cu magnitudinea de 7,4 din Turcia. A fost construit în secolul al XVII-lea (video)

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria luni a devastat Castelul Gaziantep, un sit istoric și atracție turistică din sud-estul Turciei. Castelul s-a prăbușit în timpul cutremurului de 7,4 grade care a avut loc la primele ore ale zilei de 6 februarie, anunță CNN.

„Unele dintre bastioanele din estul, sudul și sud-estul castelului istoric Gaziantep din districtul central Şahinbey au fost distruse de cutremur, resturile au fost împrăștiate pe drum”, a informat agenția de știri de stat turcă Anadolu.

„Balustradele de fier din jurul castelului erau împrăștiate pe trotuarele din jur. S-a prăbușit și zidul de sprijin de lângă castel. În unele bastioane au fost observate crăpături mari”, se arată în raport.

Domul și zidul estic al Moscheei istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că ar fi fost construit în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial, a adăugat acesta.

Conform săpăturilor arheologice, castelul a fost construit pentru prima dată ca turn de veghe în perioada romană în secolele II și III e.n. și s-a extins în timp. A luat forma actuală în timpul împăratului bizantin Iustinian (527-565 e.n.), potrivit Muzeelor ​​Turciei, site-ul oficial al muzeelor ​​și siturilor arheologice din țară.

Cel mai recent, a servit drept Muzeul Panoramic de Apărare și Eroism din Gaziantep. Până acum, au fost înregistrate peste 18 replici de 4 sau mai mult pe scara Richter de la cutremurul inițial, una dintre cele mai puternice care au lovit Turcia într-un secol.

Peste 1000 de oameni au fost uciși în zonele afectate din Turcia și Siria. Potrivit vicepreședintelui turc Fuat Oktay, aproximativ 1.700 de clădiri au fost avariate în 10 orașe turcești.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră