Casa Albă a confirmat amenințarea la securitatea națională legată de o armă anti-satelit rusă

15 Feb 2024
Casa Albă a confirmat amenințarea la securitatea națională legată de o armă anti-satelit rusă

„Pot confirma că acest lucru este legat de o capacitate anti-satelit dezvoltată de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, scrie Le Figaro

Casa Albă a confirmat joi existența unei amenințări la adresa securității naționale a Statelor Unite legate de o armă anti-satelit din Rusia, menționată pentru prima dată miercuri de înalți oficiali americani.

„Pot confirma că aceasta este legată de o capacitate anti-satelit dezvoltată de Rusia ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, adăugând că „nu este, totuși, "o amenințare imediată la securitatea oamenilor"' .

Washingtonul suspectează Moscova că a creat un sistem de arme spațiale anti-sateliți, conform Le Figaro

 Parlamentarii americani minimizează public riscurile, dar, citați anonim, recunosc o amenințare îngrijorătoare pe termen mediu sau lung.

Rusia a dezvoltat un nou sistem de arme nucleare spațiale capabil să distrugă sau să dezactiveze sateliții de comunicații sau informații . O declarație neobișnuită a președintelui Comitetului de Informații al Camerei, raportând „informații cu privire la o amenințare gravă la adresa securității naționale” și cerându-i președintelui Biden „să declasifice toate informațiile legate” de acest risc pentru a „discuta în mod deschis”, a stârnit miercuri speculații intense cu privire la natura şi iminenţa pericolului .

Adăugând la mister, consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan a anunțat că a programat deja o întâlnire cu „grupul celor opt” , parlamentarii având acces la cele mai confidențiale informații. Cu toate acestea, el a refuzat să detalieze natura acestei noi amenințări. Parlamentarii care au fost la curent cu această informaţie au minimalizat iminenţa pericolului. Citați anonim de presa americană, aceștia au recunoscut că amenințarea este îngrijorătoare pe termen mediu sau lung, dar nu imediat. Acest lucru a fost indicat oficial joi de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Potrivit acestor surse, sistemul este încă în curs de dezvoltare de către Rusia și nu este încă pe orbită. Natura sa exactă rămâne necunoscută, în special dacă capacitatea sa nucleară se referă la propulsie sau la armament.

Pericolul reprezentat de un sistem orbital anti-satelit este, însă, o certitudine, și constituie una dintre preocupările majore ale apărării americane. Forța Spațială, care a devenit o ramură cu drepturi depline a forțelor armate ale Statelor Unite din 2019 , trebuie să protejeze în special interesele americane în spațiu. Mii de sateliți orbitează în jurul planetei, servind utilizări multiple în comerț, servicii bancare, transport și comunicații. Apărarea americană a devenit și ea, în ultimele decenii, extrem de dependentă de sateliții de comunicații și geolocalizare. Forțele terestre, navale și aeriene le folosesc pentru informații, pentru sistemele lor de comandă și control și din ce în ce mai mult pentru arme automate, drone aeriene și navale. Ele sunt, de asemenea, esențiale pentru capacitatea de descurajare nucleară. Toți sunt extrem de vulnerabili.

„Ipocrit și îngrijorător”

Amenințarea împotriva sateliților a fost până acum în principal terestră. Experții citează frecvent anul 2007 drept începutul rivalității spațiale militare, când China și-a distrus unul dintre propriii sateliți meteorologici cu o rachetă, creând un nor periculos de resturi pe orbită. În noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de a invada Ucraina, Rusia a creat un alt precedent trăgând cu o rachetă împotriva unuia dintre sateliții săi pe orbită joasă, ale cărui mii de resturi puseseră în pericol Stația Spațială Internațională unde se aflau propriii cosmonauți.

Agenția de Informații pentru Apărare a SUA a publicat în 2022 un raport cu privire la „Provocări la adresa securității în spațiu” , care menționează printre amenințări dezvoltarea de către Rusia a armelor antisateliți bazate în spațiu, făcând detectarea și detectarea mai dificilă atribuirea unui posibil atac. În 2020, comandantul american al Forțelor Spațiale, generalul John Raymond, a avertizat despre „comportamentul neobișnuit și îngrijorător” al unui satelit rus care începuse să urmărească foarte îndeaproape un satelit american de informații.

În 2022, un nou incident similar a stârnit proteste din partea Departamentului de Stat, care a considerat comportamentul acestor dispozitive „incompatibil cu misiunea lor declarată” ca sateliți de inspecție. „Acești sateliți au caracteristicile unei arme spațiale ”, a adăugat Departamentul de Stat, numind acest comportament „ipocrit și îngrijorător ” . Într-o carte recentă de ficțiune politică, Ghost Fleet. Un roman al următorului război mondial , autorii își imaginează un atac al Chinei și Rusiei împotriva Statelor Unite, care începe prin a orbi toți sateliții americani într-un echivalent spațial al atacului de la Pearl Harbor.

Utilizările militare ale sateliților au crescut recent exponențial. Deschiderea rețelei de comunicații Starlink către Ucraina de către miliardarul Elon Musk s-a dovedit crucială pentru apărarea acestei țări împotriva invaziei ruse, determinând Pentagonul să acopere costul operațiunii de la companie. Starlink, care are aproape 5.000 de sateliți pe orbită joasă, este folosit pentru a ghida dronele aeriene, dar și dronele navale, precum cele care ar fi scufundat o nouă navă rusească în Marea Neagră în această săptămână. De asemenea, ucrainenii au avertizat recent împotriva folosirii de către ruși a terminalelor Starlink, achiziționate clandestin în țări terțe din Golf.

Alte stiri din Externe

Ultima oră