Care e numărul real de soldați ucraineni care au murit în război?

28 Feb 2024
Care e numărul real de soldați ucraineni care au murit în război?

Duminică, președintele Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia - primul anunț oficial privind pierderile de trupe ucrainene din decembrie 2022. Mulți pe rețelele de socializare și-au exprimat scepticismul cu privire la această cifră. Dar ce spun faptele? se întreabă o analiză Unherd

Cifra de 31.000 a lui Zelensky este cu siguranță în contradicție cu alte estimări. Mai devreme, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susţinut că pierderile Ucrainei se ridică la 444.000 de oameni. Folosind un raport de 1:3 dintre morți și răniți, aceasta ar echivala cu 111.000 de morți. Desigur, rușii au un stimulent pentru a umfla pierderile inamicului lor, așa că nu ar trebui să  consideram adevarate cifrele lui Shoigu.

Cu toate acestea, chiar și americanii au dat cifre mult mai mari decât cele ale lui Zelensky. În august anul trecut, oficialii au declarat pentru New York Times că „aproape 70.000” de soldați ucraineni au fost uciși. Acum, nu știm cine au fost acei oficiali. Deși politica SUA este de a „sprijini Ucraina”, unii oficiali ar putea să favorizeze în mod privat o strategie conciliantă și, prin urmare, au un stimulent să exagereze pierderile Ucrainei atunci când vorbesc cu presa.

Cifra de 31.000 este, de asemenea, incompatibilă cu alte estimări date de guvernul ucrainean. Oficialii au raportat în diferite momente numărul deceselor zilnice ale trupelor, cu cifre variind de la „50-100” la „200-500”. Luând mediana limitelor inferioare (100) și înmulțind cu numărul de zile de la începutul războiului, rezultă o cifră de 73.300 de morți.

Putem face mai bine decât estimările neverificabile făcute de oficialități?

Da. Un site web anonim numit UALosses a compilat o bază de date cu soldații ucraineni uciși în război folosind informații disponibile public, cum ar fi anunțuri ale autorităților locale și postări pe rețelele sociale ale rudelor. Baza de date are în prezent 42.152 de intrări. Ca dovadă a fiabilității sale, Mediazona a verificat manual un eșantion aleatoriu de 400 de intrări și a constatat că 96% puteau fi verificate. De asemenea, presa a concluzionat că baza de date nu conține mai mult de 500 de duplicate.

Acest lucru oferă dovezi puternice că cifra lui Zelensky este o subestimare - cu cel puțin 10.000 de morți. De fapt, site-ul afirmă, „deoarece sunt luate în considerare numai datele disponibile online, nivelul real al pierderilor este estimat a fi considerabil mai mare”.

O altă bază de date cu soldații ucraineni uciși în război (compilată de analiștii de la canalul pro-rus Telegram Rybar) este disponibilă pe site-ul WarTears. În prezent, are 69.005 de intrări. Cu toate acestea, acestea nu pot fi verificate cu ușurință deoarece baza de date nu oferă legături externe.

Mediazona, în colaborare cu BBC News Russian, și-a alcătuit în mod interesant propria bază de date cu soldații ruși uciși în război, care are în prezent 44.654 de intrări. La fel ca UALoss, se afirmă că „numărul adevărat al morților este fără îndoială mai mare”. Acest lucru sugerează că cele două părți ar fi suferit un număr similar de morți pe câmpul de luptă, ceea ce nu este complet neplauzibil într-un război de uzură.

Desigur, nu știm câte intrări lipsesc din fiecare bază de date. Politologul John Mearsheimer a dat motive teoretice pentru a crede că pierderile ucrainene sunt mai mari. Rusia are mult mai multă artilerie, care e responsabila de o mare parte a morților pe câmpul de luptă în războiul de uzură. Și, deși atacatorii fac de obicei mai multe victime, Ucraina a fost în ofensivă pentru o mare parte din ultimele 18 luni (la Harkiv, Kherson și apoi Zaporojie).

Folosind o cu totul altă metodă, am obținut o estimare mai mare decât oricare dintre cele discutate până acum. Vara trecută, Institutul Internațional de Sociologie din Kiev i-a întrebat pe ucraineni dacă vreunul dintre prietenii sau rudele lor a murit în război. Dintre cei chestionați, 63% au spus da. Combinând această cifră cu cifre similare dintr-un sondaj YouGov care a întrebat oameni din diferite țări dacă vreunul dintre prietenii sau rudele lor a murit de Covid, împreună cu ratele reale de deces cauzate de Covid pentru acele țări, am calculat că până la 188.000 de ucraineni ar fi murit (inclusiv civili).

Cifra dată de Zelensky este, de asemenea, greu de împăcat cu rapoartele larg răspândite despre „lipsa de soldați”. În iulie 2022, ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov a declarat că forțele armate aveau o putere de 700.000 de oameni. De ce ar lipsi soldați acum dacă ar fi murit „doar” 31.000?

Nu este clar câți soldați ucraineni au fost uciși în război. Numărul adevărat ar putea fi peste 100.000. Ceea ce putem spune este că cifra lui Zelenksy de 31.000 este probabil o subestimare substanțială.

Alte stiri din Externe

Ultima oră