Caniculă: în Anglia izvorul Tamisei a secat

12 Aug 2022
Caniculă: în Anglia izvorul Tamisei a secat

Râul Tamisa, care își are originea în apropierea satului Ashton Keynes, a fost victima temperaturilor ridicate și a precipitațiilor scăzute de la începutul anului, scrie BFMTV.

Departe de peisajele impresionante pe care continuă să le ofere turiştilor care trec prin Londra, izvorul Tamisei a secat. Râul, care traversează Anglia pe 350 de kilometri, a fost puternic lovit de uscarea apelor subterane de peste Canal. După cum raportează The Guardian, iulie 2022 este cel mai uscat iulie înregistrat din 1935 în țară.

Un izvor care se retrage cu 8 kilometri

Tamisa are izvoarele la poalele dealurilor Costwolds din Gloucestershire, nu departe de Țara Galilor. Dar acum, trebuie să cobori pe albia râului aproape 8 kilometri înainte de a vedea primele urme de apă.

În amonte, din Tamisa se mai văd doar de drumuri uscate de pământ, cu câteva bălți noroioase în cel mai bun caz. Utilitatea podurilor care se întind în mod normal pe râu a dispărut. Ici-colo, cadavrele de raci se oferă vederii trecătorilor.

"După o secetă prelungită, izvorul râului Tamisa din Gloucestershire a secat. Primul firicel subțire de apă este observabil la 8 kilometri mai jos", detaliază Guardian Rob Collins, director științific al Rivers Trust.

Experții citați de cotidianul londonez spun cu toții că este pentru prima dată când se observă un astfel de fenomen.

„Savana africană”

Pentru turiştii care au venit să vadăizvorul celui mai emblematic râu din Marea Britanie, dezamăgirea este mare. "Este complet uscat. Sunt bălți, noroi, dar nu curge apă deloc până acum, cu siguranță sperăm să găsim Tamisa în aval, dar până acum a dispărut", a declarat Agenției France-Presse un turist în satul Ashton Keynes, la câțiva kilometri de izvor.

„Se pare că ne plimbăm în savana africană”, spune altul.

Nu se vede nici o îmbunătațire a vremii în curând: Agenția Națională de Meteorologie a emis o alertă portocalie de căldură pentru sudul Angliei și estul Țării Galilor, marți, între joi și duminică, cu temperaturi care ajung la 35 până la 36 de grade. Autoritățile locale cresc apelurile pentru economisirea apei, iar compania care aprovizionează capitala, Londra, a anunțat viitoare restricții de consum, care se vor adăuga celor deja în vigoare în o parte din sudul țării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră