Cancelarul german Olaf Scholz este sub presiune pentru a livra tancuri în Ucraina

05 Ian 2023
Cancelarul german Olaf Scholz este sub presiune pentru a livra tancuri în Ucraina

După anunțul Franței privind livrarea de AMX-10 RC în Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz este presat de membrii coaliției sale să dea undă verde trimiterii de tancuri în Ucraina. Kievul cere în special Berlinului să trimită tancuri Leopard 2, scrie Le Monde

„Argumentul invocat constant de cancelarie că Germania nu ar trebui să meargă singură s-a încheiat ”, a declarat Agence France-Presse președintele Comisiei de Apărare de la Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, executiv al Partidului Liberal Democrat ( FDP), membru al coaliției cancelarului german. „Încă o dată, Franța își asumă rolul care era așteptat de la Germania și preia conducerea”, se plânge Strack-Zimmermann, pentru care „mingea se află acum în terenul Berlinului ”. Ucraina trebuie „să câștige pentru a ne apăra, de asemenea, libertatea și valorile noastre – și asta se poate face doar cu sprijinul tancurilor”, amintește ea. Alexander Graf Lambsdorff, diplomat, de asemenea membru al FDP și posibil viitor ambasador al Germaniei la Moscova, a spus că se așteaptă ca subiectul să fie discutat în cadrul coaliției.

Guvernul german până acum a refuzat să livreze tancuri, sub pretextul că o astfel de măsură ar trebui decisă în consultare cu aliații occidentali și că Germania și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu ar trebui să fie direct implicate în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Partidul Social Democrat al cancelarului Scholz, SPD, se opune unor astfel de livrări, spre deosebire de partenerii săi liberali și ecologisti. „Noi, guvernul german și cancelarul german, suntem mereu în strânsă consultare cu partenerii și prietenii noștri, în special cu americanii” , a explicat joi dimineață la postul NTV Saskia Esken, unul dintre liderii SPD, amintind că Berlinul „susținuse Ucraina de la început, furnizând-o cu arme” . „Vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi necesar, în funcție de evoluțiile și nevoile militare ”, a spus ea.

Această dezbatere vine într-un moment în care ministrul Apărării, Christine Lambrecht (SPD), este slăbită de un videoclip cu urări considerate o gafă, în care transmite în special mulțumiri pentru toate „întâlnirile” pe care conflictul din Ucraina i le-a permis.

Alte stiri din Externe

Ultima oră