Canada: o femeie paraplegică, veteran al armatei, spune că guvernul i-a oferit eutanasierea după ce a cerut o rampă pentru scaunul cu rotile

05 Dec 2022
Canada: o femeie paraplegică, veteran al armatei, spune că guvernul i-a oferit eutanasierea după ce a cerut o rampă pentru scaunul cu rotile

Un veteran cu dizabilități din Canada și-a criticat guvernul pentru că s-a oferit să o eutanasieze atunci când ea a reclamat întârzierile în instalarea unui lift pentru scaun cu rotile, scrie Daily Mail

Caporalul de armată în retragere Christine Gauthier, o fostă paralimpică, a mărturisit joi în Parlamentul Canadei că un oficial al Asociației Veteranilor Canada (VAC) i-a făcut oferta de sinucidere asistată.

După ani de întârzieri frustrante în obținerea liftului la domiciliu, Gauthier afirma ca oficialul i-a spus: „Doamnă, dacă sunteți într-adevăr atât de disperată, vă putem oferi asistență medicală pentru a muri acum”

Scandalul a apărut la o săptămână după ce ministrul canadian al veteranilor a confirmat că cel puțin altor patru veterani li s-a oferit acces la legea canadiană privind asistența medicală la moarte (MAID) ca răspuns la problemele lor, o situație pe care premierul Justin Trudeau a numit-o „absolut inacceptabilă”.

Gauthier a spus că ea a căutat asistență pentru a obține o rampă cu telescaun pentru casa ei. „M-am izolat foarte mult, pentru că trebuie să mă târăsc pe fund cu scaunul cu rotile în fața mea pentru a putea intra în casa mea”, a spus ea pentru Global News . 

Ea a spus că a fost șocată de oferta de sinucidere din Asociației veteranilor: „Nu pot să cred că îmi vei... da o injecție pentru a mă ajuta să mor, dar nu-mi vei oferi instrumentele de care am nevoie pentru a mă ajuta să trăiesc”, a spus ea. „A fost cu adevărat șocant să aud astfel de comentarii.” 

Gauthier a fost rănită într-un accident de antrenament al armatei în 1989, suferind leziuni permanente la genunchi și la coloana vertebrală.

Ea a concurat la Jocurile Paralimpice din 2016 și la Jocurile Invictus ale Prințului Harry din 2016. Mărturia femeii și rapoartele altor cazuri similare au stârnit proteste publice iar primul ministru Justin Trudeau a promis că va face schimbări.

„Am spus în mod repetat că acest lucru este absolut inacceptabil și, de îndată ce am auzit despre asta, am luat măsuri”, a spus Trudeau vineri la Vancouver. „Urmează investigații și schimbăm protocoalele pentru a ne asigura de ceea ce ar trebui să ni se pară evident tuturor: că nu este rolul Asociației Veteranilor din Canada, care e acolo pentru a-i sprijini pe acei oameni care au intervenit să-și servească țara, să ofere asistență medicală pentru moarte" a spus el.

Sinuciderea asistată medical a fost legalizată pentru prima dată în Canada pentru pacienții cu boli terminale în 2016, dar anul trecut legea s-a extins pentru a oferi eutanasiere pacienților a căror moarte naturală nu este iminentă. 

Acum, persoanele cu dizabilități de lungă durată pot primi și asistență medicală la moarte. Anul trecut, peste 10.000 de oameni din Canada au murit prin eutanasiere.  

Începând de anul viitor, o nouă lege va permite persoanelor care suferă de boli mintale, care anterior nu era o afecțiune eligibilă, să beneficieze de sinucidere asistată medical. 

Există deja rapoarte despre oameni care primesc aprobare pentru sinucideri asistate pentru diabet sau dacă rămân fără adăpost. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră