Armata lui Bashar al Assad, susţinută de aviaţia rusă dar şi de Hezbollah şi trupe ale Gărzilor Revoluţionare iraniene prin operaţiuni terestre, se pregăteşte să cucerească acest oraş.Într-o asemenea variantă, regimul de la Damasc ar ajunge la doi paşi de Turcia, aşa cum nu a mai fost de la începutul războiului.
Fortele anti-Assad care apără oraşul sunt susţinute de Turcia,ţară spre care se îndreaptă mii de refugiaţi din zona Alepului.
Pierderea Alepului ar reprezenta o lovitură greu de gestionat de către forţele rebele şi pune Turcia în faţa unei dileme :intervine sau nu terestru în Siria?
Intrarea armatei turce în Siria împotriva forţelor lui Assad ar duce inevitabil şi la confruntări cu trupele ruse care luptă de partea regimului de la Damasc. Înrautăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Ankara,imediat după intervenţia Rusiei în Siria, arată că cele două ţări au interese divergente în zonă, şi un conflict este extrem de posibil.
Tot în zona Alep-ului mai acţionează şi forţele kurde, acuzate de Ankara că intenţionează să creeze un stat independent în zonă. Cum forţele kurde din Siria au reprezentat o armată extrem de eficientă în confruntarea cu Statul Islamic e de aşteptat că acestea vor încercă să profite de haosul din zonă pentru a-şi crea un stat independent.
E o variantă pe care Turcia nu o va accepta niciodată şi din acest punct de vedere un nou conflict militar în zonă este inevitabil.
Tot în aceste zile, Arabia Saudită a anunţat că este pregătită sa intervină terestru, nemulţumită ca ofensiva împotriva Statului Islamic bate pasul pe loc.Dar, mai spune Riadul, asta numai dacă va exista o decizie a coaliţiei condusă de SUA.
Deocamdată,în economia acestui conflict, atipic şi inprevizibil, în care aproape toţi protagoniştii au o agendă ascunsă,următorul pas va fi decis de Turcia : intervine sau nu cu trupe terestre împotriva lui Assad?
De aceea căderea Alep-ului poate fi începutul unui nou război, de o mai mare amploare şi în care Rusia şi Turcia se pot confrunta direct.