Business Insider: serviciile de informații germane prezic un atac rusesc asupra NATO începând cu 2026

17 Mar 2024
Business Insider: serviciile de informații germane prezic un atac rusesc asupra NATO începând cu 2026

Un raport secret al serviciilor secrete germane care circulă în guvernul federal avertizează cu privire la o acumulare semnificativă a armatei ruse care ar putea permite un atac asupra teritoriului NATO începând din 2026, după dublarea capacităților de arme convenționale, scrie Bussines Insider citat de Frankfurter Rundschau

Potrivit informațiilor de la Business Insider, o analiză explozivă a serviciilor de informații germane circulă în prezent în guvernul federal. În consecință, se observă o intensificare semnificativă a producției de arme rusești, ceea ce ar putea duce la dublarea puterii militare a Rusiei în următorii cinci ani față de cea de astăzi, în special în cazul armelor convenționale.

Această proiecție a condus la concluzia că un atac asupra cel puțin a unei părți a teritoriului NATO, precum țările baltice sau Finlanda, „nu mai poate fi exclus” începând din 2026.

Raportul, care nu a fost încă făcut public de serviciile germane, a atras atenția și cartierului general al NATO. Deși există îngrijorări cu privire la capacitățile militare în creștere ale Rusiei, oficialii NATO cred că acest lucru nu trebuie neapărat să ducă la război. Evaluarea informațiilor americane citată de Business Insider sugerează că Rusiei i-ar putea lua cinci până la opt ani pentru a restabili puterea militară pe care o avea înainte de invazia Ucrainei.

Probabilitatea unui război în Europa va crește doar atunci când Rusia nu va mai fi legată de principalele operațiuni de luptă din războiul din Ucraina, a declarat expertul în apărare la Societatea Germană pentru Politică Externă, Christian Mölling, într-un interviu acordat BR24 în februarie. Expertul a continuat că va dura apoi o perioadă de șase până la nouă ani până când Rusia își va reconstrui forțele armate . Dar raportul actual de informații indică acum că lucrurile ar putea merge mai repede. Rusia a trecut de mult la o economie de război , iar producția din fabricile de arme rusești se desfășoară în trei schimburi non-stop.

Confruntarea cu Rusia este „Războiul Rece 2.0”: cât de repede poate Moscova să implementeze reforma militară?

În raportul său anual publicat recent, serviciul secret lituanian a vorbit și despre pregătirea Rusiei pentru o confruntare cu NATO. Economia Rusiei rezistă mai bine decât era de așteptat din cauza prețurilor ridicate la petrol, a investițiilor guvernamentale în industria militară și a evadării sancțiunilor, potrivit raportului din țările baltice. Potrivit serviciului secret lituanian, cât de rapid și extins poate fi implementată reforma militară rusă depinde de cursul și rezultatul războiului din Ucraina. Livrările de arme ale Occidentului către Ucraina joacă un rol major în acest sens.

Experții de război de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din cadrul think tank-ului american au văzut, de asemenea, recenta reorganizare a structurii militare ca pe o pregătire pe termen lung „pentru un posibil viitor război convențional pe scară largă împotriva NATO”, potrivit experților care au scris raportul din 26 februarie . Rusia a descris în mod repetat NATO drept o „amenințare”. „Alianța și-a mutat continuu infrastructura militară către granițele noastre timp de câteva decenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în ianuarie. Totuși, NATO este o alianță de apărare.

Pregătirea NATO pentru un posibil conflict cu Rusia e numita „amenințare” de către Moscova

Între timp, NATO se pregătește pentru un posibil conflict cu Rusia. În „Steadfast Defender”, cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece, alianța a mobilizat în jur de 90.000 de soldați. Timp de patru luni, până în mai, trupele celor 32 de țări membre vor repeta cum să se apere împotriva unui inamic nespecificat pe teritoriul alianței. Colonelul Elegijus Paulavicius de la serviciul de informații militar lituanian a avut și el cuvinte liniştitoare, având în vedere situaţia tensionată dintre Rusia şi NATO. „Confruntarea nu înseamnă că războiul nu este inevitabil. Ar trebui să vedem o confruntare pe termen lung ca un Război Rece 2.0”, a spus Oberst, potrivit agenției BNS. Dacă Donald Trump va deveni din nou președinte al SUA el ar putea slăbi semnificativ alianța de apărare occidentală NATO 

Alte stiri din Externe

Ultima oră