Noile sancțiuni americane împotriva Rusiei au forțat suspendarea imediată a tranzacționării cu dolari și euro pe principala sa piață financiară, Bursa din Moscova, scrie Reuters
Bursa și banca centrală au emis declarații miercuri - o sărbătoare legală în Rusia - la o oră după ce Washingtonul a anunțat o nouă rundă de sancțiuni menite să reducă fluxul de bani și mărfuri pentru a susține războiul Rusiei în Ucraina .
„Din cauza introducerii de către Statele Unite a măsurilor restrictive împotriva Grupului Bursei din Moscova, tranzacționarea la bursă și decontările instrumentelor livrabile în dolari SUA și euro sunt suspendate”, a spus banca centrală.
Mișcarea înseamnă că băncile, companiile și investitorii nu vor mai putea tranzacționa nicio monedă prin intermediul unui schimb central, care oferă avantaje în ceea ce privește lichiditatea, compensarea și supravegherea.
În schimb, ei vor trebui să tranzacționeze over-the-counter (OTC), unde tranzacțiile sunt efectuate direct între două părți. Banca centrală a declarat că va folosi datele OTC pentru a stabili cursurile de schimb oficiale.
Mulți ruși își păstrează o parte din economiile în dolari sau euro, ținând cont de crizele periodice din ultimele decenii, când rubla s-a prăbușit. Banca centrală a asigurat oamenii că aceste depozite sunt sigure.
"Companiile și persoanele fizice pot continua să cumpere și să vândă dolari SUA și euro prin băncile rusești. Toate fondurile în dolari SUA și euro din conturile și depozitele cetățenilor și companiilor rămân în siguranță", se arată în comunicat.
O persoană de la un mare exportator rus de mărfuri, nesancționat, a declarat pentru Reuters: „Nu ne interesează, avem yuani. Obținerea de dolari și euro în Rusia e practic imposibila”.
Având în vedere că Moscova urmărește relații comerciale și politice mai strânse cu Beijingul, yuanul Chinei a eliminat dolarul pentru a deveni cea mai tranzacționată monedă a MOEX, reprezentând 53,6% din toate valutele tranzacționate în luna mai.
Volumul de tranzacționare rubla dolar pe MOEX tinde să fie de aproximativ 1 miliard de ruble (11 milioane de dolari) pe zi, conform datelor LSEG, în timp ce tranzacționarea rubla euro se situează la aproximativ 300 de milioane de ruble zilnic. Pentru tranzacționarea ruble yuani, volumele zilnice depășesc acum 8 miliarde de ruble.
În ajunul sărbătorii naționale, rubla s-a închis la 89,10 pentru dolar și la 95,62 pentru euro.
Dar, în urma știrilor privind sancțiunile, unele bănci și-au majorat imediat ratele dolarului.
Norvik Bank a spus că se oferea să cumpere dolari pentru doar 50 de ruble, dar să vândă cu 200 de ruble, deși ulterior a ajustat ratele la 88,20/97,80. Tsifra Bank cumpăra dolari la 89 de ruble și vindea la 120.
Alte bănci majore cotau spread-uri mai înguste de 6-7 ruble între ratele lor de cumpărare și de vânzare.
Trezoreria SUA a declarat că „vizează arhitectura sistemului financiar al Rusiei, care a fost reorientat pentru a facilita investițiile în industria sa de apărare și achiziția de bunuri necesare pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei”.
Banca centrală a Rusiei se pregătește pentru astfel de sancțiuni de aproximativ doi ani. În iulie 2022, banca a declarat că modelează diverse scenarii de sancțiuni cu participanții pe piața valutară și organizațiile de infrastructură.
„Este o veste proastă, dar așteptată”, a declarat brokerul rus T-Investments pe Telegram.
Forbes Rusia a raportat în 2022 că banca centrală discuta despre un mecanism de gestionare a cursului de schimb rubla-dolar în cazul în care tranzacționarea valutară ar fi oprită în cazul sancțiunilor împotriva MOEX și a Centrului său național de compensare, care a fost, de asemenea, afectată de noile sancțiuni.
MOEX a declarat că tranzacțiile cu acțiuni și tranzacțiile pe piața monetară decontate în dolari și euro vor înceta, de asemenea.
Sancțiunile vor afecta profiturile bursei prin reducerea volumelor de tranzacționare. În luna mai, volumul total pe MOEX a fost de 126,7 trilioane de ruble (1,43 trilioane dolari), în creștere cu mai mult de o treime față de aceeași lună a anului precedent.
În 2023, MOEX a înregistrat un profit net de 60,8 miliarde de ruble, o creștere de la an la an de 67,5%.
Yevegeny Kogan, un bancher de investiții și profesor la Școala Superioară de Economie din Rusia, a îndemnat oamenii să nu intre în panică.
"Știți, este genetic pentru noi - dacă ne este frică, alergăm să cumpărăm valută. Și nu contează dacă este 100, 120 sau 150. Nu trebuie să vă grăbiți", a avertizat el oamenii de pe Telegram, ar putea deveni foarte serios dacă oamenii ar ignora acel sfat.
„Prieteni, se pare că mâine va fi o zi foarte agitată”.
(1 USD = 88,9955 ruble)