Parlamentul bulgar a aprobat vineri cu o mare majoritate (148 de voturi pentru, 52 împotrivă) trimiterea a o sută de tancuri în Ucraina, propunere purtată de noul guvern pro-european care a lansat o nouă strategie după guvernele interimare anterioare dornice să nu se amestece în conflict, , scrie Le Monde.
Aceasta este, prin urmare, o premieră pentru această țară balcanică, care până acum a fost reticentă în a ajuta Kievul direct din cauza legăturilor istorice puternice cu Moscova.
Aceste tancuri BTR de design sovietic, achiziționate în anii 1980, nu au fost niciodată folosite. „Bulgaria nu mai are nevoie de acest echipament care poate oferi un sprijin valoros Ucrainei în lupta sa pentru a-și păstra independența și integritatea teritorială” împotriva Rusiei, scrie în text.
Partidul Socialist Bulgar, moștenitorul Partidului Comunist care a condus cândva țara, s-a opus acestei decizii, la fel ca tânăra formațiune ultranaționalistă pro-rusă Vazrajdane (Renaștere), care a denunțat „o trădare și o rușine ” .
Bulgaria, membră a Uniunii Europene (UE) și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), are un stoc mare de echipamente și arme sovietice și produce, de asemenea, muniție. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a venit și el la Sofia la începutul lunii iulie pentru a discuta despre o accelerare a livrărilor.
De la această vizită, guvernul a anunțat un pachet de ajutoare fără precedent, care probabil include arme și obuze, chiar dacă nu a dorit să ofere detalii întrucât subiectul este atât de controversat în țară. În practică, însă, fabricile de arme au funcționat la capacitate maximă de la invazia rusă a Ucrainei. Exporturile industriei au crescut, potrivit datelor Ministerului Economiei.