Aplicația deținută de China este sub presiune din ce în ce mai mare pentru a explica modul în care a gestionat conținutul politic înainte de alegeri, scrie Politico
Comisia Europeană urmează să organizeze un summit cu autoritățile române și TikTok, deoarece autoritățile de reglementare de la București au amenințat că vor suspenda platforma de socializare deținută de China din cauza rolului său într-un uimitor al alegerilor prezidențiale.
Un vot din primul tur de duminică l-a propulsat pe brandul ultranaționalist și pro-rus Călin Georgescu la o victorie șoc, în parte datorită popularității sale bruște pe TikTok.
Aplicația este sub presiune crescândă pentru a explica modul în care a gestionat conținutul politic în România. Bucureștiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigație oficială asupra aplicației în conformitate cu regulile blocului social media, iar un deputat de top al UE a cerut marți ca șeful executivului TikTok să se prezinte în fața Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.
Pavel Popescu, vicepreședintele Autorității Naționale de Management și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM), a declarat miercuri că va lansa „procesul oficial” de blocare a TikTok în România.
„Solicit, începând cu... 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei de către instituțiile statului privind manipularea procesului electoral”, a scris Pavel Popescu pe Facebook, o remarca distribuita pe scara larga de presa locala. Contul de Facebook al lui Popescu a fost dezactivat miercuri.
Președintele țării, Klaus Iohannis, ține joi o întâlnire cu înalți oficiali ai securității naționale pentru a discuta despre posibilele riscuri „generate de acțiunile actorilor cibernetici statali și nestatali.” Iohannis nu a menționat TikTok.
Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineață, TikTok – deținut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzațiile că ar fi fost folosit pentru a influența alegerile din România.
„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei Operațiuni de Influență Ascunsă pe platforma noastră în ultimele câteva săptămâni pentru alegerile prezidențiale aflate în desfășurare în România, nici dovezi de influență străină”, se arată în scrisoarea adresată autorităților române. Tik Tok a "eliminat peste 150 de conturi de uzurpare legate de” Georgescu și peste 650 de conturi legate de alți candidați.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigație oficială asupra rolului TikTok în alegerile din România” în temeiul legii sale emblematice privind rețelele sociale, Digital Services Act.
Masa rotundă dintre reprezentanții Comisiei, autoritățile române și oficialii TikTok este programată să aibă loc înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, a declarat Regnier joi pentru POLITICO.
Popescu a afirmat că „mii de conturi” de pe TikTok „sponsorizate de surse externe statului român” au lucrat la amplificarea mesajului lui Georgescu.
„Din păcate, au dus la acest rezultat pe care îl vedem astăzi”, a spus el presei locale, adăugând că platforma a ignorat preocupările ANCOM înainte de vot și „a întors spatele comunicărilor cu instituțiile statului român”.
TikTok respinge acuzațiile că a jucat un rol impropriu în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt, Paolo Ganino, a spus într-o declarație că „rapoartele foarte speculative despre alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare”.
Georgescu, un sceptic al UE și NATO care are înclinații pro-Rusia, o va înfrunta pe reformista Elena Lasconi într-un tur de tur pe 8 decembrie, cu implicații potențial seismice pentru blocul UE.