România cere UE să investigheze modul în care TikTok a gestionat alegerile după victoria uluitoare a lui Călin Georgescu

27 Noi 2024
România cere UE să investigheze modul în care TikTok a gestionat alegerile după victoria uluitoare a lui Călin Georgescu

Autoritățile de la București au găsit „diverse nereguli” în campaniile electorale pe TikTok, scrie Politico

Oficialii români au atras atentia puternicului organism de reglementare al rețelelor sociale din Uniunea Europeană cu privire la neregulile de pe TikTok în timpul primului tur al alegerilor prezidențiale naționale.

Autoritatea națională de reglementare a mass-media Ancom a informat Comisia Europeană chiar de marți că TikTok „nu a acționat rapid” la cererile de asigurare a alegerilor, se arată într-un comunicat de presă .

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat că a primit o solicitare de a deschide „o investigație oficială asupra rolului TikTok în alegerile din România” în temeiul legii emblematice privind rețelele sociale, Digital Services Act (DSA). „Monitorim îndeaproape evoluțiile”, a spus Regnier, adăugând că UE „poate deschide proceduri” dacă are „dovezi la dispoziție”.

TikTok este sub presiune crescândă pentru a explica modul în care a gestionat conținutul politic în România, după ce un prim tur de scrutin prezidențial de duminică l-a propulsat pe ultranaționalistul și pro-rusul Călin Georgescu într-o victorie șoc, în parte datorită creșterii sale bruște pe TikTok. Un deputat de top al UE a cerut marți ca șeful executivului TikTok să se prezinte în fața Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări, iar ONG-urile din România au îndemnat Comisia să verifice dacă TikTok și alte platforme au respectat legile europene privind rețelele sociale.

Comisia Europeană supraveghează respectarea de către TikTok a noului regulament DSA al blocului, care stabilește regulile pentru modul în care platformele online mari moderează conținutul, inclusiv în campaniile politice.

Problemele au fost deja „aduse în atenția Comisiei Europene... în ultimele luni” și din nou marți, a spus autoritatea de reglementare din România.

Oficialii au semnalat TikTok „diverse nereguli legate de conținutul distribuit ilegal” și au solicitat platformei să ia măsuri pentru a se asigura că alegerile au avut loc „în condiții legale”, dar platforma nu a răspuns în mod adecvat, a spus acesta.

Cazul românesc pune Comisia Europeană într-un punct dificil, deoarece investigarea rolului TikTok în modul în care votul a crescut pentru un candidat ar putea fi văzută ca o interferență în alegerile naționale.

Cercetătorii descoperă acum modul în care Georgescu – care a adunat peste 370.000 de urmăritori pe contul său TikTok – a reușit creșterea bruscă în alegeri sondajelor, dezactivând activitatea din jurul profilului său online.

„Am crezut că Tiktok a fost folosit abuziv și a fost condus să fie folosit abuziv de el și de o armată de conturi false care au fost folosite în scopul său”, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al grupului de campanie din România, Asociația pentru Tehnologie și Internet.

Alții au subliniat utilizarea unor influențeri care nu și-ar fi etichetat conținutul drept publicitate plătită. Publicitatea politică plătită este interzisă de TikTok.

Premierul român Marcel Ciolacu a intervenit marți, spunând că trebuie revizuită finanțarea campaniei lui Georgescu pe TikTok: „Este un sistem, nu știu cât de legal este, am înțeles cum a fost folosit sistemul. Sursa de finanțare, în opinia mea, este de urmarit, „urmărește banii”.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al TikTok la Bruxelles, Paolo Ganino, a declarat că „rapoartele extrem de speculative despre alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare, deoarece majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență TikTok, iar câștigătorii au făcut campanie pe alte platforme digitale dincolo de a noastră”.

Ganino a adăugat că platforma „a colaborat proactiv cu Comisia Electorală pentru a lansa un Centru Electoral în aplicație pentru a ridica informații despre alegeri de încredere pentru comunitatea noastră din România. Nu acceptăm anunțuri politice plătite și solicităm tuturor să respecte Regulile comunității pe care le aplicăm. în mod continuu”.

„Comisia nu se amestecă în alegerile naționale și încearcă să asigure în cadrul competențelor sale condiții echitabile pentru toți candidații”, a spus Regnier.

Alte stiri din Externe

Ultima oră