Bruxelles între prudență și speranță pentru dialog după plecarea lui Johnson

07 Iul 2022
Bruxelles între prudență și speranță pentru dialog după plecarea lui Johnson

După ani de tensiuni intense, Uniunea Europeană speră că plecarea lui Boris Johnson, campionul Brexit, va fi o oportunitate de a reînnoi dialogul cu Londra asupra Irlandei de Nord, dar prudența prevalează în timp ce se așteaptă succesorul, scrie Le Figaro. 

„Domnia lui Boris Johnson se termină rușinos, la fel ca și a prietenului său Donald Trump. Sfârșitul unei ere a populismului transatlantic? Să sperăm că da”, a postat pe Twitter europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, un federalist convins și fost coordonator al Parlamentului European pentru Brexit. 

„Relațiile dintre UE și Marea Britanie au suferit enorm din cauza alegerii Brexit-ului de către Johnson. Lucrurile nu pot decât să se îmbunătățească ”, a spus fostul premier belgian.

Pentru fostul negociator de Brexit al UE Michel Barnier, plecarea lui Boris Johnson „deschide o nouă pagină în relațiile cu Marea Britanie”. 

„Fie ca acesta să fie mai constructiv, mai respectuos cu angajamentele asumate, în special în ceea ce privește pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord, și mai prietenos cu partenerii Uniunii Europene, pentru că mai sunt multe de făcut împreună”, a îndemnat el. 

Comisia Europeană a refuzat să comenteze această plecare. Ea a adăugat că „evoluțiile politice” nu schimbă disponibilitatea ei de a „căuta soluții” la disputa privind aranjamentele vamale post-Brexit din Irlanda de Nord.

Alte stiri din Externe

Ultima oră