Britanicul capturat de ruși în timp ce lupta cu batalionul Azov face apel la Boris Johnson: „Salvează-mă de pedeapsa cu moartea”

18 Iul 2022
Britanicul capturat de ruși în timp ce lupta cu batalionul Azov face apel la Boris  Johnson: „Salvează-mă de pedeapsa cu moartea”

John Harding, care spune într-un video că ar putea fi executat, îl imploră pe premier să folosească influența asupra lui Putin și Zelensky pentru a-l ajuta, scrie The Guardian.

El spune că s-ar putea confrunta cu pedeapsa cu moartea: „I-aș spune lui Boris Johnson, dacă poți ajuta, dacă îl poți influența pe președintele Zelensky, dacă îl poți influența pe președintele Republicii Populare Donețk (RPD) sau dacă poți influențați președintele Putin, atunci vă rog. „Viețile oamenilor depind de asta. Deci, dacă puteți, vă rog să ajutați.”

Harding a fost capturat în mai, în timp ce lupta cu Regimentul Azov, parte a Gărzii Naționale Ucrainene, care apăra orașul Mariupol înainte ca aceștia să fie forțați să se predea după un bombardament susținut.

Prietenii și familia lui Harding au confirmat pentru BBC că el este în videoclip, iar familia lui este susținută de Ministerul de Externe.

Săptămâna trecută lucrătorul umanitar britanic Paul Urey, care a fost reținut de separatiștii ruși în Ucraina, a murit . Oficialii din DPR au spus că a murit în captivitate din cauza stărilor de sănătate subiacente și a „stresului”.

Luna trecută, alți doi bărbați britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, care au fost capturați și ei în Mariupol, au fost condamnați la moarte de un tribunal rus prin procură din RPD.

Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a condamnat sentința, spunând că cei doi „Sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă fără absolut nicio legitimitate... gândurile mele sunt la familii. Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini.”

Mai târziu, în videoclip, jurnalistul rus îl întreabă pe Harding care ar fi ultimele sale cuvinte adresate fiicei sale dacăar fi condamnat la moarte.

„Evident, i-aș spune că mi-aș fi dorit să fi petrecut mai mult timp cu ea, dar nu am făcut-o. Nu prea știu.” a răspuns Harding

Alte stiri din Externe

Ultima oră