BRICS: Moscova și Beijingul trag sforile unui club anti-occidental

22 Aug 2023
BRICS: Moscova și Beijingul trag sforile unui club anti-occidental

La summitul de la Johannesburg, Beijingul și Moscova fac manevre pentru a exploata nemulțumirile țarilor din "Sudul Global", scrie Le Figaro.

Rusia și China, unite în confruntarea lor exacerbată cu Occidentul, vor merge la summitul Brics (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), care se deschide marți la Johannesburg cu intenția fermă de a structura contururile unei incinte geopolitice anti-occidentale. Războiul din Ucraina și escaladarea confruntării chino-americane le-au sporit dorința de a căuta aliați în „Sudul global”, această formulă înșelătoare menită să dea impresia că Occidentul este izolat în fața unei tabere alternative unite.

Prezența lui Xi Jinping la summit, precum și cea a premierului indian, Narendra Modi, și a președintelui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, arată importanța acordată evenimentului. Putin aflat sub un mandat internațional al CPI, va trebui să se mulțumească cu participarea prin video, dar el vede totuși în aceasta o oportunitate de a-și restabili imaginea internațională. „Pentru el, efectul de afișare în cadrul BRICS este esențial, deoarece permite Rusiei să se plaseze de partea țărilor care întruchipează viitorul” și să prezinte Occidentul ca o lume decadentă și în declin, a remarcat analistul britanic Bobo Lo în decembrie anul trecut. Un avantaj semnificativ pentru o Rusie care practică zilnic războiul psihologic și exploatează, în special în Africa, unde se mută cu o agresivitate dezinhibată, toată puterea sentimentului anti-occidental.

Dar vor transforma giganții revizioniști ruși și chinezi dorința de afirmare a țărilor din Sud și resentimentele lor anticoloniale într-o forță capabilă să ocolească, sau chiar să schimbe, ordinea internațională post-1945? „Sistemul tradițional de guvernare globală a devenit disfuncțional, deficitar și inoperant”, a declarat vineri ambasadorul chinez la Pretoria, Chen Xiaodong, asigurând că „BRICS devin o forță din ce în ce mai solidă” . „Pariem pe extinderea BRICS” , afirmă, la rândul său, un diplomat rus pentru Izvestia, precizând că Rusia va prelua președinția organizației în ianuarie 2024. Dorințele ruso-chineze se confruntă însă cu diviziuni interne și cu obiectivele foarte diverse ale membrilor clubului. Pentru că, dacă cele cinci țări sunt unite în dorința lor de a zgudui o ordine mondială care, potrivit lor, perpetuează dominația occidentală (sau ce rămâne din ea), abordarea lor diferă foarte mult.

Interes politic și economic

Nici India, nici Africa de Sud, nici Brazilia nu vor o opoziție frontală față de America și Europa, chiar dacă nemulțumirile lor sunt puternice împotriva „fostului colonizator” . Sud-africanii, deși refuză să condamne Rusia, i-au cerut lui Putin să nu călătorească la Johannesburg pentru a nu fi nevoit să ia decizia jenantă de a-l aresta în temeiul mandatului de arestare al instanței de drept penal internațional. „Nu ne vom lăsa atrași într-o competiție între puterile mondiale, țara noastră este angajată într-o politică de nealiniere”a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa. Un alt factor paralizant semnificativ, India și China sunt adversari geopolitici majori care se clatină în pragul războiului. India, care afișează o politică de geometrie variabilă, a dezvoltat relații strânse cu Washington și țările europene, pentru a contracara influența Beijingului.

În general, cele cinci țări se străduiesc să definească criteriile de aderare, fiecare apărând mai presus de toate intrarea protejaților săi. Ideea de a solicita calitatea de membru prealabil la noua Bănca de Dezvoltare Brics este în prezent în discuție...

În ciuda acestor incertitudini, organizația, care reprezintă singură 40% din populație și un sfert din bogăția lumii, trezește un mare interes politic și economic, judecând după cele cincizeci de țări care au decis să trimită delegații acolo. Aproape 40 de state au anunțat că vor să adere la BRICS, iar 23 au depus oficial candidatura, inclusiv Arabia Saudită, Iran, Argentina, Algeria, Egipt și Venezuela. Ei văd în BRICS un multiplicator de putere, care le-ar permite să cântărească în cadrul FMI sau al OMC. De asemenea, ei speră să beneficieze de finanțare de la „noua bancă de dezvoltare” a BRICS-ului, chiar dacă experții constată un ritm al creditării foarte încetinit de dificultățile financiare ale Chinei și de sancțiunile masive care apasă asupra Rusiei.

Mulți visează să facă din BRICS vehiculul unei lupte împotriva dominației dolarului (pentru a-l detrona, dacă este posibil) și a sistemelor de sancționare occidentale, prin creșterea schimburilor exprimate în monedele proprii. „Au supraumflat așteptările cu privire la ceea ce poate aduce apartenența la BRICS în termeni practici”, notează Steven Gruzd de la Institutul de Afaceri Internaționale din Africa de Sud. Cu toate acestea, nebunia pentru Bric este acolo, rușii și chinezii reușind, în ciuda rezultatelor destul de vagi, să-l transforme în stindardul ideologic al unei lumi noi, dez-occidentalizate, în curs de dezvoltare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră