Țările BRICS fac apel la „armistiu umanitar imediat și de durată” în Gaza

21 Noi 2023
Țările BRICS fac apel la „armistiu umanitar imediat și de durată” în Gaza

Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) au cerut marți, în timpul summitului lor extraordinar, „un armistițiu umanitar imediat și de durată care să conducă la încetarea ostilităților” în Gaza, într-un rezumat al întâlnirii virtuale care a fost lansat de președinția sud-africană, scrie Le Monde. 

„Am reiterat sprijinul nostru puternic pentru eforturile regionale și internaționale care vizează obținerea unei încetări imediate a ostilităților, protecția civililor și furnizarea de asistență umanitară ”, adaugă acest text.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut încetarea focului și eliberarea civililor

Toate părțile implicate în conflict trebuie să înceteze imediat focul și ostilitățile, să pună capăt tuturor violențelor și atacurilor care vizează civili și să elibereze deținuții civili pentru a evita pierderile de vieți omenești și noi suferințe”, a declarat Xi Jinping, potrivit comentariilor raportate de agenția Xinhua. 

Nu poate exista pace și securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție justă la problema palestiniană ”, a mai declarat președintele chinez Xi Jinping. Prin intermediul unui interpret, el a cerut, de asemenea, „organizarea cât mai rapidă a unei conferințe internaționale pentru pace” pentru a obține „un consens internațional” și a soluționa conflictul dintre Israel și Hamas.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a acuzat Israelul de „crime de război” și „genocid” în Gaza

„Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin folosirea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război”, a spus Cyril Ramaphosa în declarațiile de deschiderea summit-ului extraordinar BRICS.

 „Refuzul deliberat de a oferi medicamente, combustibil, alimente și apă oamenilor din Gaza echivalează cu genocid”, a adăugat el.

„Îndemnăm comunitatea internațională să convină asupra acțiunilor urgente și concrete pentru a pune capăt suferinței din Gaza și a deschide calea pentru o soluționare justă și pașnică a acestui conflict”, a pledat el, enumerând acțiunile propuse . Pe lângă o încetare a focului „imediată și completă” , el a cerut desfășurarea unei forțe rapide a Națiunilor Unite, „cu mandat de a monitoriza încetarea ostilităților și de a proteja civilii” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră