Mishcon de Reya, care acționează în numele unui grup de oameni de afaceri și din mediul academic, susține că, potrivit constituției Marii Britanii, decizia de activare a articolului 50 revine parlamentului.
"Trebuie să ne asigurăm că guvernul respectă procesul corect pentru a avea certitudine juridică și a proteja Constituția Marii Britanii și suveranitatea parlamentului în aceste circumstanțe fără precedent. Rezultatul referendumului nu este în dubiu, dar avem nevoie de un proces care să urmeze legislația britanică pentru a-l pune în aplicare. Rezultatul în sine al referendumului nu este constrângător din punct de vedere juridic, iar invocarea de către actualul sau viitorul prim-ministru a articolului 50 fără aprobarea parlamentului este ilegală. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face în mod adecvat, în beneficiul tuturor cetățenilor Marii Britanii. Articolul 50 nu poate fi pur și simplu invocat fără o dezbatere și un vot în parlament", a declarat avocatul Kasra Nouroozi.
Firma susține că, din punct de vedere constituțional, este necesar un act al parlamentului pentru a oferi premierului autoritate legală.
Ce conține de fapt Articolul 50
Tratatul de la Lisabona a dobândit caracter de lege în decembrie 2009, la opt ani după ce liderii europeni au demarat procesul prin care Uniunea Europeană ”devenea mai democratică, mai transparentă și mai eficientă”.
Este un acord semnat de șefii de stat și de guvern ai țărilor care fac parte din UE.
Articolul 50 este parte din Tratatul de la Lisabona și constă într-un plan de bază în cinci puncte pe care trebuie să îl urmeze orice țară care vrea să părăsească Uniunea Europeană.
Activarea Articolului 50 dă startul unei perioade ”de acomodare” de doi ani, după care Londra s-ar putea desprinde de Bruxelles.
Odată ce Marea Britanie spune oficial că se retrage din UE, în temeiul articolului 50, aceasta ”nu mai participă la dezbaterile Consiliului European sau la deciziile cu privire la acesta”.
După BREXIT, oficialii britanici au anunțat că nu vor invoca Articolul 50 până când nu vor avea loc negocieri cu UE, care ar putea dura ani.
17.410.742 de britanici au votat, în 23 iunie, pentru ieşirea din Uniunea Europeană.