Reprezentatul stângii braziliene a obținut 48,2% din voturi, față de 43,30% pentru Bolsonaro. Cei doi candidați se vor înfrunta într-un al doilea tur care se anunță „dificil” pe 30 octombrie, scrie Le Figaro.
Președintele Braziliei în exercițiu Jair Bolsonaro a creat o surpriză duminică prin obținerea unui scor apropiat de al liderului de stânga Luiz Inacio Lula da Siva în primul tur al alegerilor prezidențiale, un rezultat care anunță un duel foarte incert între cei doi inamici în cele trei săptămâni de campanie pentru turul doi care va avea loc pe 30 octombrie.
Lula, in varsta de 76 de ani, a obtinut 48,2% din voturile exprimate fata de 43,3% pentru rivalul sau radical de dreapta in vârsta de 67 de ani, cu doar cinci puncte în fața lui, potrivit cifrelor oficiale ale Tribunalului Electoral Superior (TSE). „Întotdeauna am crezut că vom câștiga aceste alegeri (...) Pentru noi, este doar o prelungire”, a asigurat fostul lider de sindicat care a mers apoi să se întâlnească cu mii de susținători pe Avenida Paulista, bulevardul principal din Sao Paulo.
Un al doilea tur „dificil”
Fostul căpitan a rezistat mult mai bine decât se așteptau sondajele, chiar dacă Lula rămâne favoritul turului doi, dacă avem încredere în ultimul sondaj DataFolha publicat sâmbătă care îl creditează cu 54% din voturi față de 38% pentru candidatul radical de dreapta.
„Surpriza nu este că există un al doilea tur, ci faptul că rezultatul este foarte strâns”, a spus Carlos Fico, directorul site-ului Congresso em foco, specializat în acoperirea politicii braziliene. „Turul doi nu vor fi alegeri ușoare” pentru Lula, prezice analistul.
Chestionat de presă, Bolsonaro s-a abținut să lanseze atacurile sale obișnuite împotriva sistemului electoral sau a judecătorilor de la Curtea Supremă și a recunoscut că există „o dorință de schimbare a unei părți a populației. Dar unele schimbări pot duce la ce este mai rău”, a avertizat el.
Președintele brazilian a reușit, de asemenea, să aleagă un val de guvernatori, senatori și deputați, arătând înrădăcinarea valorilor ultraconservatoare întruchipate de bolsonarism, seducând în special electoratul religios. Președintele a distribuit, de asemenea, miliarde de euro în ajutoare sociale pentru cei mai săraci cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-i face pe oameni să uite de gestionarea crizei Covid-19 care a ucis aproape 700.000 de oameni și foametea care afectează 30 de milioane de brazilieni.
O dezamăgire pentru tabăra Lula
După o campanie foarte tensionată, mulți s-au temut de violențe în timpul operațiunilor de vot. Dar președintele TSE, Alexandre de Moraes, a subliniat că au fost „alegeri absolut pașnice” . În toată această țară cu 214 milioane de locuitori în fața secțiilor de votare se formau cozi lungi și alegătorii trebuiau adesea să aștepte câteva ore înainte de a vota.
Rezultatul este o dezamăgire pentru tabăra fostului președinte Lula, care a făcut campanie în principal din nostalgia primelor sale două mandate (2003-2010), când a scos 30 de milioane de oameni din sărăcie. Mizase totul în ultimele zile pe o victorie în primul tur, cerând un „vot util” pentru a evita un față în față cu un Jair Bolsonaro impulsionat de rezultatele sale bune, mai ales în sud-est, Sao Paulo, Rio și Minas Gerais) care concentrează majoritatea celor 154 de milioane de alegători brazilieni.
Puternic polarizat între cei doi adversari principali, ceilalți nouă candidați au fost reduși la rolul de figuranți. Doar Simone Tebet, un senator puțin cunoscut, s-a retras din joc obținând 4,1% din voturi. Ea a fost înaintea unui vechi centru stânga Ciro Gomes care abia a ajuns la 3%. Ceilalți șapte candidați nu au depășit 0,5%.