Boris Johnson se retrage din cursa pentru prim ministru

24 Oct 2022
Boris Johnson se retrage din cursa pentru prim ministru

Fostul premier britanic lasă astfel calea deschisă marelui favorit Rishi Sunak pentru a o succeda Liz Truss, scrie Le Figaro.

Boris Johnson a pus capăt la trei zile de suspans incredibil. El a anunțat duminică seară că renunță să mai candideze în noua campanie blitz pentru Downing Street, întrucât toată țara specula despre o revenire spectaculoasă, la trei luni după ce a fost destituit printr-o lovitură internă a partidului.

„În ultimele zile, am ajuns, din păcate, la concluzia că pur și simplu nu ar fi lucrul corect de făcut”, a spus el într-o declarație. Nu poți guverna eficient dacă nu ai un partid unit în parlament .

BoJo a susținut însă că a atins cele 100 de sponsorizări (102 exact) ale parlamentarilor conservatori, esențiale pentru a intra în cursă. „Dar acum nu este momentul potrivit”, a spus el. Boris Johnson lasă astfel calea deschisă marelui favorit Rishi Sunak pentru a reuși.

Fostul director al Fiscului atinsese rapid pragul de 100 de sponsorizări de deputați. Declarându-se oficial candidat, a pozat în salvatorul unei țări într-o stare jalnică. „Vreau să ne reparăm economia, să unim partidul și să iau măsuri pentru țara noastră”, a scris Sunak pe Twitter. Toate cu „integritate, profesionalism și responsabilitate” , o înțepătura  pentru rivalul său Johnson. Fostul ministru de finanțe al lui „BoJo” a apărut în mod clar drept alegerea preferată a deputaților conservatori, conducând în mod clar cursa.

Sunak a reușit să adune figuri din dreapta partidului, foști aliați ai lui Boris Johnson care ar fi trebuit în mod normal să fie de partea lui. Printre aceștia, actualul ministru de interne Grant Shapps, ministrul comerțului Kemi Badenoch, fostul ministru de interne Suella Braverman și influentul deputat Steve Baker. Acesta din urmă a prezis „dezastru garantat” dacă Johnson va reveni la putere.

Fostul viceprim-ministru, Dominic Raab, a mai susținut că partidul nu-și permitea „un alt episod din telenovela "Partygate", aceste petreceri din Downing Street în timpul izolărilor. Boris Johnson este într-adevăr încă sub investigație de către Comisia parlamentară pentru standarde care trebuie să stabilească dacă a mințit sau nu oficialii aleși. Cu riscul suspendării din Parlament.

Divergenţe

„BoJo” a primit însă sprijinul ministrului pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, și al ministrului afacerilor externe, James Cleverly.

Potrivit unui sondaj Sunday Telegraph, puțin peste jumătate dintre membrii partidului său credeau că Johnson ar fi cel mai bun prim-ministru, față de 28% pentru Rishi Sunak. Și aproape 60% credeau că plecarea lui Johnson la începutul verii a fost o greșeală. Dar Johnson a simțit că nu poate merge împotriva parlamentarilor și că sabia Partygate era prea amenințătoare.

Dacă ministrul pentru Relații cu Parlamentul Penny Mordaunt are cei 100 de susținători ai săi, până vineri va exista un vot al membrilor. În caz contrar, sau dacă renunță, Rishi Sunak va merge direct la Downing Street la începutul săptămânii. „Cred că sunt bine plasat pentru a asigura o victorie a conservatorilor în 2024”, a scris Boris Johnson. 

Insinuând că povestea nu s-a terminat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră