Boris Johnson salută decizia lui Joe Biden de a livra Ucrainei muniții cu dispersie

09 Iul 2023
Boris Johnson salută decizia lui Joe Biden de a livra Ucrainei muniții cu dispersie

Spre deosebire de actualul prim-ministru, Rishi Sunak, fostul premier britanic Boris Johnson a făcut cunoscut că îl sprijină pe Joe Biden în „decizia sa dificilă, dar curajoasă de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie”, scrie Le Monde

„Are dreptate", scrie fostul premier, care a demisionat din funcția de deputat la începutul lunii iunie sub presiunea „Partygate”. „Acestea sunt arme groaznice. Dar ele au fost folosite de Putin de peste un an ca parte a programului său de sacrificare fără discernământ a unui întreg popor nevinovat”.

Potrivit lui Boris Johnson, „cu cât îi ajutăm mai repede pe ucraineni să câștige, cu atât vom salva mai multe vieți. Și nu uitați niciodată, ucrainenii sunt cei care vor folosi aceste arme pe propriul pământ și pentru a se proteja”.

Vineri, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, a insistat deja că Ucraina nu va folosi aceste muniții cu dispersie „pe pământ străin”, ci pentru a-și apăra teritoriul .

La rândul său, Rishi Sunak a subliniat sâmbătă că Regatul Unit este semnatar al Convenției de la Oslo din 2008, „o convenție care interzice producerea și utilizarea munițiilor cu dispersie și nu recomandă utilizarea acestora”.

Prim-ministrul britanic, care i-a succedat lui Liz Truss, a indicat totuși că Marea Britanie va continua să își facă datoria pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei” ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră