Serviciile secrete germane au limitat drastic colaborarea cu NSA. Berlinul și Washingtonul lucrează acum la reformarea cooperării în acest domeniu. Este ceea ce susțin, joi, mai multe media germane, precum cotidianul Suddeutsche Zeitung, site-ul Deutsche Welle și posturile de televiziune NDR și WDR.
Ca reacție la scandalul spionajului, serviciile secrete germane (BND) au redus drastic colaborarea cu Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA), de la începutul acestei săptămâni. BND nu mai colectează informații de pe internet, pe care le transmitea până acum serviciilor secrete americane.
BND a transmis, cu acordul Cancelariei Federale, o solicitare Statelor Unite: fiecare informație transmisă germanilor, cu referire la persoane sau instituții, va fi însoțită de o motivație clară a monitorizării.
Odată cu stoparea monitorizării activităților pe internet, la sediul din Bad Aibling, din landul Bavaria, unde lucrează în prezent 120 de angajați, plus tehnicieni NSA, s-ar mai monitoriza numai comunicarea prin fax și convorbirilor telefonice. Spre deosebire de urmărirea pe internet, NSA a fost obligată și până acum să motiveze aceste monitorizări.
Conform altor informații din presă, Guvernul german și cel american lucrează la reformarea colaborării între serviciile lor secrete.
După demascarea unui spion american în vara trecută, șeful de cabinet al Cancelariei Federale, Peter Altmaier (CDU), ar fi discutat pe larg despre acest subiect cu șeful staff-ului de la Casa Albă, Denis McDonough, transmite cotidianul Reinische Post de la Düsseldorf, citând surse apropiate Guvernului german. Colaborarea ar urma să fie reformată în următoarele luni.
Conform informațiilor apărute în presă, NSA a făcut ani la rând solicitări colegilor de la BND, cu privire la anumiți termeni de căutare, supranumiți ”selectori”. Concret, este vorba, printre altele, despre numere de mobil sau adrese IP care au fost introduse de BND pentru monitorizare în diferite regiuni din lume. Se pare că Franța și UE au fost și ele spionate.
Cotidianul Bild scrie, citând surse apropiate serviciilor secrete, că Guvernul german așteapă săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare, un răspuns de la serviciile secrete americane, la întrebarea dacă listele cu aceste cuvinte cheie pot fi transmise Comisiei Parlamentare de Control din Bundestag.
Pe baza unor documente confidențiale, presa germană a acuzat Serviciul Federal de Informații că timp de mai mulți ani a desfășurat operațiuni de spionaj împotriva unor oficiali și companii din Europa, mai ales din Franța, și a furnizat informațiile obținute Agenției de Securitate Națională a SUA.
Respectivele relatări din presă au tulburat scena politică de la Berlin, actualul ministru de interne și fost ministru al afacerilor speciale, Thomas de Maiziere, fiind chemat să dea explicații în fața comisiei pentru secrete de stat a Bundestagului.
Opoziția germană susține că Guvernul de la Berlin a închis ochii în fața acestui scandal de spionaj.
Cancelarul german Angela Merkel, care a recunoscut existența unor 'lacune' în interiorul BND, a promis că este pregătită să ofere explicații în fața unei comisii de anchetă parlamentare pentru a face lumină în acest caz. (I.D)