Pe fondul retragerii președintelui american Donald Trump din sprijinirea Ucrainei în conflictul cu Rusia, liderii europeni explorează soluții urgente pentru a asigura aprovizionarea cu arme a Kievului. Într-un context în care stocurile și capacitatea de producție europeană sunt insuficiente, o propunere tot mai discutată este achiziționarea de sisteme militare americane pentru a fi transferate Ucrainei. Această strategie ar putea nu doar să întărească apărarea Ucrainei împotriva ofensivei rusești, ci și să exercite presiune asupra Kremlinului pentru negocieri de pace, în timp ce Europa intensifică sancțiunile împotriva Rusiei, scrie Bloomberg
Liderii europeni se grăbesc să găsească soluții pentru a asigura aprovizionarea Ucrainei cu arme, în contextul în care președintele american Donald Trump pare să se retragă din conflict. O opțiune luată în calcul: achiziționarea de armament american.
Europa nu dispune nici de stocuri suficiente de arme, nici de capacitatea de a le produce în cantități mari, în timp ce devine clar că SUA nu vor mai livra armament. Casa Albă a respins, de asemenea, apelurile Europei de a intensifica sancțiunile pentru a-l determina pe președintele rus Vladimir Putin să accepte un armistițiu imediat.
În schimb, Kremlinul pare să amâne negocierile de pace promise lui Trump, pregătindu-se pentru o ofensivă de vară, potrivit unor surse familiarizate cu situația. O propunere care capătă tot mai mult sprijin este achiziționarea de sisteme militare americane, care să fie apoi trimise Ucrainei, au declarat persoane familiarizate cu discuțiile confidențiale.
Ideea este că, dacă Trump refuză să trimită arme americane Ucrainei, Europa o va face.
Acest lucru ar ajuta Ucraina să oprească avansul Rusiei și ar putea exercita o presiune suplimentară asupra lui Putin pentru a lua în serios un armistițiu. Dacă europenii reușesc să-l convingă pe Trump să continue furnizarea de informații de intelligence către Ucraina, președintele Volodimir Zelenski ar putea rezista.
În același timp, Uniunea Europeană ia în considerare excluderea a peste 20 de bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT, reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea gazoductelor Nord Stream, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni pentru a presa Rusia.
„Nu-mi este complet clar cât de grav ar fi dacă Statele Unite s-ar retrage, dar ar permite Europei sau Ucrainei să cumpere arme americane și ar continua schimbul de informații de intelligence cu Ucraina”, a declarat Andrew Weiss, vicepreședinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace. „Nu este un rezultat ideal. Este, fără îndoială, suboptimal, dar nu este cel mai rău scenariu de care mulți dintre noi ne-am temut.”
Această schimbare l-ar forța pe Trump să aleagă între două dorințe contradictorii: evitarea antagonizării lui Putin și dorința de a genera venituri pentru SUA prin vânzarea de echipamente militare costisitoare.
Trump a discutat separat, la începutul acestei săptămâni, cu Putin și liderii europeni, declarând ulterior că se va „retrage” dacă nu se fac progrese suficiente în negocierile dintre Rusia și Ucraina. „Aceasta este o situație europeană”, a spus președintele la Casa Albă. „Ar fi trebuit să rămână o situație europeană.”
Sursele au declarat că se așteaptă ca SUA să continue să furnizeze Ucrainei informații de intelligence pentru a sprijini operațiunile de țintire. O întrerupere temporară a acestei cooperări a creat provocări operaționale pentru Kiev, dar a generat și temeri mai largi în rândul aliaților SUA că ar putea fi tratați similar în viitor.
Timpul se scurge. Experții spun că transferurile de arme către Ucraina, aprobate și finanțate de fostul președinte Joe Biden, s-ar putea epuiza în această vară, iar Europa va avea dificultăți în a produce suficiente arme pentru a umple golul. Putin va încerca să profite de această situație, spun experții.
Având în vedere natura defensivă a conflictului actual și rolul vital al dronelor produse local, „nu va fi catastrofal” dacă nu va exista un alt pachet de finanțare suplimentară din partea Washingtonului, a declarat Samuel Charap, președinte distins pentru politica Rusiei și Eurasiei la RAND.
Înarmarea Ucrainei cu arme fabricate în SUA, fie achiziționate, fie donate, este singura modalitate de a-l convinge pe Putin să pună capăt războiului, a declarat Charles Kupchan, cercetător senior la Council on Foreign Relations.
Un acord privind resursele naturale semnat cu Ucraina oferă președintelui posibilitatea de a solicita Congresului finanțare suplimentară pentru Ucraina, argumentând că este o contribuție la un fond comun de investiții, mai degrabă decât o povară pentru contribuabilii americani, a spus el.
Secretarul de Stat Marco Rubio a declarat parlamentarilor că SUA îndeamnă aliații NATO să trimită mai multe baterii Patriot Ucrainei, dar că țările preferă să folosească aceste sisteme pentru a-și proteja propriul teritoriu. Zelenski a declarat reporterilor în aprilie că guvernul său dorește să achiziționeze cel puțin 10 baterii Patriot din SUA și că așteaptă un răspuns din partea Washingtonului.
Trump „înțelege că, dacă ar abandona Ucraina și Rusia ar obține capitularea acesteia, ar fi o înfrângere politică răsunătoare pentru Donald Trump”, a spus Kupchan. „Ucraina ar deveni Afghanistanul lui Trump, dacă nu mai rău.”