Donald Trump ia în considerare angajamente reduse față de unii membri NATO și un impuls ca Ucraina să negocieze încetarea războiului cu Rusia dacă revine la putere anul viitor, potrivit unor surse Bloomberg
Printre posibilele mișcări într-un al doilea mandat, aliații lui Trump au discutat, în esență, o alianță NATO pe două niveluri, în care articolul 5 – care necesită apărarea comună a oricărui membru atacat – s-ar aplica numai națiunilor care ating obiectivele de cheltuieli pentru apărare, potrivisurselor care au avertizat însa că nicio decizie politică nu a fost finalizată. Alții susțin noi tarife pentru țările în urmă, au spus ei.
Consilierii lui Trump au discutat, de asemenea, că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și președintele rus Vladimir Putin vor avea loc la o masă de negocieri la începutul unui potențial al doilea mandat.
Inițiativele, dacă ar fi urmate, ar da peste cap decenii de politică americană, rupând o alianță de apărare care a modelat securitatea europeană de la Războiul Rece și îngrijorând aliații din Asia cu privire la angajamentul Washingtonului de a contracara China.
Un consilier al lui Trump a spus că promisiunea întreruperii ajutorului militar al SUA ar putea ajuta Ucraina să ajungă la masa negocierilor, în timp ce amenințarea unei asistențe sporite a SUA ar putea provoca Rusia. Consilieri, printre care Larry Kudlow și Robert O’Brien, au susținut, de asemenea, public pentru sancțiuni mai dure asupra băncii centrale a Rusiei, pentru a-l influența pe Putin.
Sursele au adăugat că campania nu este în prezent în discuții cu intermediari ruși sau ucraineni, parțial pentru că probabil că aceasta ar încălca Legea Logan, o lege americană care interzice entităților private să negocieze în numele guvernului.
Întrebat despre raportul Bloomberg, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi reporterilor la Bruxelles: „Articolul 5 – angajamentul ca un atac asupra unui singur aliat să fie considerat un atac asupra tuturor – este nucleul NATO”. El a adăugat că „orice sugestie că nu suntem acolo pentru a proteja și a apăra toți aliații ne va submina securitatea tuturor și va pune în pericol soldații noștri, personalul nostru”.
„Nu ar trebui să urmăm nicio cale care să indice că încercăm să divizăm Europa de America de Nord – punctul forte este că avem Europa și America de Nord împreună în NATO”, a spus Stoltenberg înaintea unei întâlniri a miniștrilor apărării alianței.
Relația tensionată a lui Trump ca președinte cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a reapărut săptămâna aceasta, când și-a amintit că i-a spus unei țări membre că ar lăsa Rusia să facă „orice naiba vrea ea” dacă nu atinge țintele de cheltuieli ale blocului pentru apărare.
Președintele Joe Biden și aliații din Europa au condamnat avertismentul, despre care oamenii familiarizați cu situația au spus că este o referire la conversațiile cu fostul lider al Germaniei, Angela Merkel. În timpul mandatului său, Trump a împins țările NATO să-și atingă obiectivele de cheltuieli de apărare de cel puțin 2% din produsul intern brut, un nivel 18 din 31 de membri care se așteaptă să-l atingă în acest an.
„Președintele Trump i-a convins pe aliații noștri să-și mărească cheltuielile NATO, cerându-le să plătească, dar Joe Biden a revenit să-i lase să profite de contribuabilul american”, a spus Jason Miller, un consilier principal al lui Trump, într-un răspuns la întrebări, adăugând că fostul președinte nu s-a deplasat niciodată să desființeze alianța în timpul mandatului său.
Pe fondul războaielor din Orientul Mijlociu și Europa și a tensiunilor insolubile cu Beijingul asupra Taiwanului, Trump este gata să influențeze politica externă a SUA de pe margine în moduri nemaivăzute până acum în politica prezidențială modernă.
Asta i-a lăsat pe aliații americani pregătiți pentru posibila lui întoarcere și pe susținătorii săi din Congres care încearcă să-și evite furia. Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de cei doi ani, Trump și-a redus deja șansele ca un proiect de lege a SUA să depășească Congresul săptămâna aceasta, liderii republicani din Parlament ascultând apelurile sale de a-l respinge, în ciuda suficiente voturi bipartizane.
„Nu negociază cu alte țări sau nu face politică externă”, a spus Emma Ashford, coleg principal la Centrul Stimson. „Dar ei reacționează la potențialul ca el să facă schimbări dacă este ales.”
Majoritatea membrilor NATO au ratat obiectivul de cheltuieli anul trecut
În timp ce impactul cel mai imediat al revenirii lui Trump s-ar simți în Europa, o schimbare a poziției Washingtonului față de Ucraina ar fi probabil văzută ca un semnal către Beijing față de Taiwan, un alt partener strategic văzut de SUA ca fiind amenințat de un vecin mai mare.
Beijingul a sugerat recent că Trump ar putea abandona Taiwanul dacă revine în funcție. „SUA vor urmări întotdeauna America în primul rând, iar Taiwanul se poate schimba oricând de la o piesă de șah la o piesă de șah aruncată”, a declarat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al biroului din Beijing care se ocupă de chestiunile legate de Taiwan, pe 31 ianuarie la o întrebare despre ceea ce Trump a comentat în iulie, în care a evitat să răspundă dacă ar apăra Taiwanul dacă China ar ataca și s-a plâns că insula a preluat afacerea cu semiconductoare a Americii.
Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a facut o legătură directă între acțiunea asupra Ucrainei și Chinei. Putin trebuie să înțeleagă „că sprijinul occidental nu scade, că nu poate, neprovocat, să atace o altă țară și să le încalce suveranitatea”, a spus ea într-un interviu de la Bloomberg Television. „Acesta este un mesaj pe care trebuie să-l transmitem lui Putin, dar și altor țări din întreaga lume”, inclusiv Chinei, a spus ea.
Succesorul lui Merkel în Germania, cancelarul Olaf Scholz, a declarat săptămâna aceasta că Germania va îndeplini obiectivul de cheltuieli al alianței în acest an, țintă stabilită de țara sa după invadarea Ucrainei de către Rusia. Înainte de șocul războiului, Merkel s-a chinuit să-i explice lui Trump că cheltuielile militare la acel nivel erau imposibile din punct de vedere politic.
În timpul președinției sale, Trump l-a certat pe fostul cancelar german cu privire la această problemă în mai multe conversații, potrivit unor persoane familiare cu aceste interacțiuni. Pe parcursul acestor discuții, fostul președinte i-a sugerat lui Merkel că nu va fi responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat dacă Germania nu plătește, a spus una dintre persoane.
„Germanii au un excedent bugetar și totuși au refuzat să-și plătească obligația de 2% NATO”, a amintit Richard Grenell, ambasadorul lui Trump în Germania, despre acea perioadă într-un interviu. „Când nu plătești, ești țara care subminează NATO”.