Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, potrivit Ministerului de Externe din Africa de Sud, înainte de a se îndrepta către Republica Democratică Congo și Rwanda, un turneu african pentru a contracara influența diplomatică rusă, scrie L'express.
Această vizită vine la scurt timp după turneul african al ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a vizitat Congo-Brazzaville, Egipt, Etiopia și Uganda în iulie.
În același timp, președintele francez Emmanuel Macron se afla în Benin, Camerun și Guineea-Bissau.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie, Africa de Sud, o națiune lider în curs de dezvoltare, a adoptat o poziție neutră în conflict, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova.
Luni, Blinken urmează să se întâlnească cu ministrul sud-african de externe Naledi Pandor și să facă anunțuri cu privire la noua strategie a guvernului SUA pentru Africa, a declarat Pretoria într-un comunicat.
Discuțiile „vor aborda evoluțiile recente și în curs privind situația geopolitică globală”, a adăugat Pretoria.
Potrivit lui Fonteh Akum, șeful think-tank-ului Institute for Security Studies, cu sediul la Pretoria, vizita lui Antony Blinken va ajuta Statele Unite să înțeleagă poziția Africii de Sud, dar își propune să „apropie Africa de sud de tabăra Occidentului”.
Prin noua sa strategie africană, Statele Unite încearcă să „crească angajamentele diplomatice”, crede el.
Africa de Sud face parte din grupul Brics al economiilor emergente, alături de Brazilia, Rusia, India și China. În iunie, președintele rus Vladimir Putin a îndemnat țările BRICS să coopereze în fața „acțiunilor egoiste ” ale țărilor occidentale, pe fondul sancțiunilor fără precedent împotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.
Domnul Blinken își va propune să arate „ țărilor africane că au un rol geostrategic esențial și sunt aliați cruciali în cele mai arzătoare probleme ale timpului nostru, de la promovarea unui sistem internațional deschis și stabil până la lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, insecuritatea alimentară și pandemiile globale”, a declarat Departamentul de Stat la sfârșitul lunii iulie.
După Johannesburg, Blinken trebuie să plece în Republica Democrată Congo, apoi în Rwanda, pradă reînnoirii tensiunilor cu vecinul său congolez care o acuză că îi susține pe rebelii „Mișcării 23 Martie” (M23), lucru pe care Kigali îl neagă.
Aceasta este a doua călătorie a lui Blinken în Africa subsahariană de la preluarea mandatului. Anul trecut a vizitat Kenya, Nigeria și Senegal.
Înainte de invazia rusă a Ucrainei, diplomația americană în Africa s-a concentrat în principal pe concurența cu China, care a făcut investiții semnificative în infrastructura de pe continentul african și care, spre deosebire de Statele Unite, a făcut acest lucru fără a cere statelor o contrapartidă în materie de democrație sau drepturile omului.