Bill Gates: „Aș face aproape orice pentru a ajuta la eradicarea poliomielitei”

16 Oct 2022
Bill Gates: „Aș face aproape orice pentru a ajuta la eradicarea poliomielitei”

Miliardarul nu a exclus să colaboreze cu talibanii, dar a spus că inundațiile din Pakistan sunt cel mai mare obstacol pentru eradicare, scrie The Telegraph.

Bill Gates a avertizat că inundațiile devastatoare din Pakistan ar putea să facă să eșueze una dintre cele mai mari ambiții ale sale - de a șterge poliomielita de pe fața pământului.

Fondatorul Microsoft și filantrop miliardar a fost în fruntea eforturilor de eradicare a acestei boli a copilăriei timp de două decenii. Acum poliomielita sălbatică circulă în doar două fortărețe - Pakistan și Afganistan.

Dar, într-un interviu pentru Telegraph, Gates a avertizat împotriva automulțumirii, mai ales pe fondul mai multor eșecuri semnificative. Ambele țări au fost devastate de insecuritate și crize umanitare în ultimul an, complicând răspunsul și deturnând resursele alocate poliomielitei. 

Între timp, cazuri importate de poliomielită sălbatică au fost găsite în Malawi și Mozambic, iar o tulpină derivată din vaccin a circulat în Marea Britanie și SUA . 

„Demonstrează că, dacă avem poliomielita undeva, are șanse semnificative să se întoarcă peste tot”, a spus Gates. „Dacă renunțăm, se va răspândi și vom avea 100.000 de copii paralizați în fiecare an. Deci, din punctul meu de vedere, trebuie să perseverăm și să reușim.”

El a adăugat că ar face totul pentru a ajunge la zero cazuri. 

Când a fost întrebat dacă aceasta includea o întâlnire cu talibanii din Afganistan pentru a asigura accesul, Gates a spus: „Sincer, nu știu dacă există o oarecare sensibilitate în acest sens. Aș face aproape orice pentru a ajuta campania împotriva poliomielitei, este prioritatea principală a Fundației [Bill și Melinda Gates]. 

El a spus că partenerii Fundației au reușit să se întâlnească cu talibanii din Qatar, dar este „o situație foarte complicată”, având în vedere sancțiunile SUA. El se bucură, însă, că grupul l-a menținut în funcție pe fostul ministru al Sănătății, care „era destul de capabil”. 

Inundațiile „ne-au dat înapoi cu cel puțin un an”

Dar deocamdată, Gates consideră că cel mai mare obstacol e în Pakistan. Lucrătorii din domeniul sănătății au fost deja limitați de militantism, migrație internă și o suspiciune profundă în rândul unor rezidenți – apoi inundațiile au lovit districtele din nord, unde poliomielita este cel mai înrădăcinată. 

„Până când au venit inundațiile, aș fi spus: „hei, suntem atât de aproape în Pakistan”. Dar asta ne va da înapoi cu cel puțin un an sau 18 luni... este  uimitor”, a spus el. 

Gates vorbea înaintea Summitului Mondial pentru Sănătate, care va începe la Berlin în acest weekend. Conferința va include un eveniment de angajare pentru Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (GPEI), care urmărește să strângă 4,8 miliarde de dolari (4,3 miliarde de lire sterline) în următorii patru ani.

Într-o adresă virtuală, dl Gates va promite să contribuie cu 1,2 miliarde de dolari (1,07 miliarde de lire sterline). Din 2007, Fundația a oferit aproape 5 miliarde de dolari (4,5 miliarde de lire sterline) GPEI pentru a sprijini eforturile de eradicare, iar Gates rămâne optimist că eradicarea este posibilă. 

„Am pus miliarde de dolari în asta, așa că evident [cred că este posibil]”, a spus el. „Sunt foarte practic – iubesc echipa de oameni, iubesc parteneriatele pe care le avem, îmi place faptul că învățăm tot timpul și devenim mai deștepți... Sunt total angajat.”

Coaliția GPEI a cinci organizații globale de sănătate, inclusiv Unicef ​​și Organizația Mondială a Sănătății, a fost în centrul eforturilor de a stinge virusul, care a fost endemic în 125 de țări în 1988 și a paralizat aproximativ 1.000 de copii în fiecare zi. 

GPEI spune că cea mai recentă finanțare va asigura că 370 de milioane de copii sunt vaccinați în fiecare an, va ajuta la dezvoltarea și lansarea de vaccinuri de ultimă generație și va sprijini guvernele care răspund la focarele de poliomielită sălbatică și derivată din vaccin. 

Această din urmă formă a bolii va fi o atenție tot mai mare în următorii ani. 

Se întâmplă deoarece vaccinul antipoliomielitei oral (care este utilizat în țările endemice) conține o versiune slăbită a virusului, care se reproduce în intestin și generează un răspuns imunitar. Acesta este apoi excretat și, foarte rar, se poate muta și se poate răspândi la alte persoane nevaccinate – mai ales acolo unde acoperirea este scăzută. 

Până în acest an, au fost raportate 236 de astfel de cazuri la nivel global – în principal în Madagascar și Nigeria – comparativ cu 533 în 2021 și 547 în 2020. Gates a spus că analiza probelor din Marea Britanie și SUA sugerează că tulpinile care circulă provin „de undeva în Africa". 

El a adăugat că, cu vaccinări bine executate și vaccinări de generație următoare, în care Fundația a fost puternic implicată, poliomielita derivată din vaccin poate fi, de asemenea, eliminată. 

„Atenția lumii este distrasă” 

Dar fondatorul Microsoft este îngrijorat de faptul că unele guverne șovăie, inclusiv Marea Britanie – care a fost, de asemenea, criticată pentru că nu s-a angajat în fața Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei luna trecută.

„Trebuie să strângem banii, ceea ce a fost greu – unii dintre cei mai mari donatori... nu mai sunt implicați”, a spus dl Gates. „Marea Britanie a fost al treilea cel mai mare donator, iar Norvegia a fost al patrulea.

„Suntem destul de aproape, dacă oamenii păstrează credința, pentru a o duce la bun sfârșit. Eradicarea este un lucru cu un impact foarte mare, așa că sper că va reveni ca o prioritate pentru donațiile lor – vom găsi cum să strângem banii și sperăm că Marea Britanie va face parte din asta.”

Cu toate acestea, sprijinul redus pentru poliomielita este emblematic pentru o indiferență mai amplă în ceea ce privește abordarea sau pregătirea pentru amenințările unei boli . 

Gates este de părere că „focarele sunt inevitabile, dar pandemiile sunt opționale”. În acest scop, el a cerut crearea unei echipe globale de răspuns și mobilizare la epidemii, sau germeni. Acest grup de experți plătiți ar fi capabil să organizeze un răspuns coordonat la un agent patogen într-un termen scurt și să testeze din timp planurile de pandemie existente în simulări.

Cu toate acestea, el a văzut puține semne că liderii mondiali iau amenințarea în serios.

„Lumea este destul de distrasă și nu este atât de multă energie pentru pregătirea pentru pandemie pe cât m-aș aștepta”, a spus Gates. „Există și sper că, dacă vom obține asta, lumea va deveni serioasă în privința asta în următorul an sau doi.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră