Într-un interviu acordat postului RTE , fostul președinte al SUA, Bill Clinton, spune că regretă că a făcut presiuni asupra Ucrainei să renunțe la armele nucleare în 1994, scrie Le Monde.
Potrivit acestuia, Rusia nu ar fi invadat Ucraina în 2014 și în 2022, dacă armele erau încă în țară.
„Mă simt îngrijorat personal pentru că i-am făcut [Ucraina] să accepte să renunțe la armele lor nucleare. Și nimeni nu crede că Rusia ar fi [lansat invazia] dacă Ucraina ar mai avea armele nucleare "
„Știam că președintele Putin nu a susținut acordul președintelui Elțin de a nu interfera niciodată cu granițele teritoriale ale Ucrainei, acord pe care l-a făcut pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele nucleare. Ucrainenilor le era frică să renunțe la [aceste arme] pentru că ei credeau că este singurul lucru care îi protejează împotriva unei Rusii expansioniste. Când i s-a potrivit, președintele Putin a rupt acel acord și a preluat Crimeea. Îmi pare teribil de rău, pentru că Ucraina este o țară foarte importantă" a adăugat el
În ianuarie 1994, Clinton a semnat un acord tripartit cu președinții de atunci ai Rusiei, Boris Elțin și Ucrainei, Leonid Kravchuk, pentru a elimina arsenalul de arme nucleare strategice care a rămas pe teritoriul ucrainean după căderea Uniunii Sovietice. Statele Unite au fost, de asemenea, parte la un acord aferent mai târziu în același an, care includea angajamentele Rusiei de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei.
Aceste angajamente au fost încălcate în 2014, când Rusia a invadat și anexat Crimeea și s-au spulberat și mai mult când a început un război mai larg împotriva Ucrainei anul trecut.
„Știam că președintele Putin nu a susținut acordul încheiat de președintele Elțin de a nu interfera niciodată cu granițele teritoriale ale Ucrainei - un acord pe care l-a făcut pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele nucleare."
„Le-a fost frică să renunțe la ele pentru că au crezut că acesta este singurul lucru care i-a protejat de o Rusie expansionistă”, a spus Clinton.
Clinton a spus că sprijinul occidental pentru Ucraina ar trebui să rămână constant.
„Cred că ceea ce a făcut domnul Putin a fost foarte greșit și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina”.
Recunoașterea regretului a domnului Clinton a fost „foarte sinceră”, a declarat profesorul de drept de la Universitatea din Galway, Larry Donnelly.
„În lumina a tot ceea ce s-a pentru întâmplat, este de înțeles de ce simte acel regret”, a spus Donnelly. „În același timp, este de înțeles de ce a făcut ceea ce a făcut, încercând să denuclearizeze lumea, încercând să îmbunătățească relațiile și să se angajeze constructiv cu Rusia... Desigur, este de înțeles și de ce poporul ucrainean este supărat din cauza asta”.
Donnelly a mai spus că este surprinzător faptul că rolul SUA în denuclearizarea Ucrainei „nu a fost mai proeminent în dezbaterea din Statele Unite despre dacă sprijinirea Ucrainei este sau nu lucrul corect de făcut."
„Mulți americani spun „aceasta este o problemă foarte departe de noi, de ce ar trebui să fim implicați”, dar cred că mulți dintre ei ar putea să își schimbe părerea la nivel moral dacă ar vedea rolul Statelor Unite în ceea ce s-a întâmplat în 1994”, când Ucraina a fost de acord să renunțe la armele sale nucleare.
???????????? The most highly moral President of the United States, Bill #Clinton, who left an indelible stain in the Oval Office, in an interview with the Irish television channel RTE, said that he regretted his participation in Ukraine's refusal of nuclear weapons in 1994. The United… pic.twitter.com/wqyhXGMCvh
— Jos Quinten (@TaranQ) April 5, 2023
“Former US president Bill Clinton has expressed regret in an RTÉ interview about his role in persuading Ukraine to give up its nuclear weapons in 1994.
— Dr. Olga Onuch (Онух) (@oonuch) April 5, 2023
Mr Clinton suggested that Russia would not have invaded Ukraine if Kyiv still had its nuclear deterrent” https://t.co/FfBZ9Pq3K7