Bild: „Zelensky se ceartă cu cel mai important general ucrainean privind gestionarea conflictului de la Bakhmut”

06 Mar 2023
Bild: „Zelensky se ceartă cu cel mai important general ucrainean privind gestionarea conflictului de la Bakhmut”

Este bătălia despre care vorbește lumea întreagă: bătălia pentru Bakhmut. În niciun alt loc din estul Ucrainei nu au murit atât de mulți soldați. Nicăieri altundeva tacticile Rusiei „de tocat carne” nu au fost atât de sângeroase. Și niciun alt loc nu provoacă dezbateri mai aprinse în Ucraina, scrie ziarul german Bild

Ziarul Bild a aflat că între președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky și cel mai important general al său Valery Zalujni a existat o dispută cu privire la bătălia de la Bakhmut. Mai multe surse din cadrul conducerii politice de la Kiev au spus pentru Bild că, în urmă cu câteva săptămâni, Zalujni a recomandat să se ia în considerare retragerea din Bakhmut din motive tactice.

Din punct de vedere militar, Bakhmut nu are nicio importanță strategică, o retragere din orașul distrus nu ar fi decisivă. Doar prin concentrarea Rusiei asupra lui Bakhmut și prin desfășurarea a mii de mercenari „Wagner”, Bakhmut a devenit un simbol politic. Zelensky a declarat orașul „cetate” în decembrie.

În încercările de a lua cu asalt Bakhmut, Rusia a pierdut acolo multe mii de soldați, inclusiv foști prizonieri.

Dar, deși se spune că victimele rușilor sunt semnificativ mai mari, mulți soldați ucraineni au murit în apărarea orașului. În acest context, se spune că Zalujni a făcut eforturi pentru o posibilă retragere de la Bakhmut într-un stadiu incipient.

Guvernul ucrainean a declarat pentru BILD că decizia de a rămâne cu Bakhmut a fost cea corectă

Concentrându-se pe Bakhmut, armata rusă a fost grav afectată, atât din punct de vedere al personalului, cât și al materialului. De exemplu, numeroase tancuri și vehicule blindate au fost distruse.

Dar între președintele Zelensky și comandantul șef Zalujni nu mai este vorba doar de chestiuni militare. Deși a existat o mare unitate între cei doi lideri chiar la începutul războiului și rolurile erau clar împărțite, acest lucru s-a schimbat acum.

Zalujni din ce în ce mai popular

Datorită comportamentului său convingător, Zalujni a devenit atât de popular în rândul populației, încât mulți îl consideră deja un posibil candidat la președinție.

Deși Zalujni nu a indicat niciodată că dorește să candideze pentru o funcție la un moment dat, Zelensky și cei din jurul lui se pare că îl văd ca pe un posibil concurent.

Potrivit surselor militare ucrainene, comandantul suprem al forțelor armate lucrează doar pentru victoria împotriva trupelor ruse și încearcă să-și protejeze soldații cât mai mult posibil. Doar asta a dus la discuția despre Bakhmut.

Majoritatea luptătorilor Bakhmut împărtășesc atitudinea lui Zalujni. Un analist militar ucrainean, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru BILD: „Marea majoritate a soldaților din Bakhmut nu înțeleg de ce este ținut orașul”.

 Analistul continuă: „Întrebările pe care și le pun soldații din Bakhmut: Care este strategia? De ce ar trebui să pătrundem când inamicul ne înconjoară?”

Reporterii BILD au vorbit cu zeci de soldați din Bakhmut în ultimele luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră