Biden: Trebuie să cunoaștem toată istoria americană, „cu bune și rele"

06 Mar 2023
Biden: Trebuie să cunoaștem toată istoria americană, „cu bune și rele"

Președintele SUA a vizitat duminică Podul Edmund Pettus pentru cea de-a 58-a aniversare a „Duminicii Sângeroase”, scrie Le Figaro.

Joe Biden a subliniat duminică importanța cunoașterii istoriei americane în întregime, „cu bune și rele”, în timp ce a comemorat represiunea brutală de acum 58 de ani a unui marș pentru drepturile civile.

Istoria contează”, a spus președintele democrat în timpul unui discurs în fața podului Edmund Pettus din Selma, în statul Alabama (sud), unde sute de activiști pentru pace au fost reprimați violent de poliție la 7 martie 1965.

Dezbatere despre predarea trecutului

Această „duminică sângeroasă” a traumatizat Statele Unite și a dus câteva luni mai târziu la Voting Rights Act, o lege federală care garantează accesul tuturor la dreptul de vot. Acești demonstranți „au forțat America să înfrunte adevărul și să acționeze”, a spus Joe Biden, acuzând opoziția că vrea, astăzi, să „ascundă adevărul istoric”. Nu poți alege să înveți doar ceea ce vrei să știi”, a spus el, în timp ce o dezbatere dezlănțuie despre predarea trecutului sclavagist și segregaționist în școlile din toată țara. Trebuie să știm totul, atât bine, cât și rău”, a spus el.

Mai multe state conservatoare au adoptat legi din 2020 pentru a interzice predarea „teoriei critice a rasei”, un concept academic care a devenit o formulă generală pentru programele care studiază impactul inegalității rasiale asupra funcționării instituțiilor americane. Conservatorii acuză școlile că folosesc aceasta teorie pentru a-i face pe copiii „albi” să se simtă vinovați și să creadă că toți sunt rasiști. 

Guvernatorul Floridei, Ron de Santis, care nutrește ambiții prezidențiale, a apărat recent interzicerea unui curs de liceu despre istoria afro-americană, acuzată de „îndoctrinarea” tinerilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră