Biden: SUA vor apăra „fiecare centimetru din NATO”

22 Feb 2023
Biden: SUA vor apăra „fiecare centimetru din NATO”

Președintele Biden s-a adresat miercuri grupului de națiuni europene cunoscut sub numele de București Nouă, subliniind necesitatea de a face față agresiunii ruse și subliniind angajamentul Statelor Unite față de aliații NATO, scrie Fox News

Apariția lui Biden la întâlnirea Bucharest Nine de la Varșovia a venit ca parte a unui turneu european în care s-a oprit în Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelensky înainte de a pleca în Polonia. Călătoria are loc la aproape un an până la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina, declanșând un război care continuă să dezvolte.

„În calitate de flanc estic al NATO, sunteți primele linii ale apărării noastre colective și știți mai bine decât oricine care este miza în acest conflict”, a spus Biden oficialilor din țările B9 din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

„Angajamentul Statelor Unite față de NATO – v-am spus de multe ori și o voi spune din nou – este absolut clar. Articolul 5 este un angajament sacru pe care Statele Unite și l-au luat”, a spus Biden. 

„Vom apăra literalmente fiecare centimetru al NATO. Fiecare centimetru al NATO”.

Articolul 5 din tratatul NATO spune că „un atac armat împotriva uneia sau mai multor” țări membre „va fi considerat un atac împotriva tuturor” și că fiecare membru „va sprijini părțile atacate prin luarea de îndată... de acțiuni precum consideră necesar, inclusiv utilizarea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei Atlanticului de Nord”.

Biden a spus că, în condițiile în care Rusia își continuă ofensiva, „ceea ce este literalmente în joc nu este doar Ucraina, ci libertatea”.

În urma declarațiilor lui Biden, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut că președintele rus Vladimir Putin nu dă semne de încetinire sau de căutare a păcii, dar „se pregătește de război mondial”.

„Deci trebuie să susținem și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina”, a continuat Stoltenberg.” Trebuie să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge.

Nu știm când se va termina războiul, dar când se va termina, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră