Biden spune că trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina a fost „decizie dificilă”, dar „au nevoie de ele”

08 Iul 2023
Biden spune că trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina a fost „decizie dificilă”, dar „au nevoie de ele”

Președintele Joe Biden a declarat vineri publicației CNN Fareed Zakaria că a fost o „decizie dificilă” să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie pentru prima dată, dar că în cele din urmă a fost convins să trimită armele controversate, deoarece Kievul are nevoie de muniție în contraofensiva împotriva Rusiei, scrie CNN

Casa Albă a anunțat vineri că președintele a aprobat transferul de muniții cu dispersie în Ucraina, cel mai recent caz în care SUA au furnizat Kievului arme pe care inițial s-a opus trimiterii în război.

„A fost o decizie foarte dificilă pentru mine. Și apropo, am discutat despre asta cu aliații noștri, am discutat despre asta cu prietenii noștri”, a spus Biden, adăugând: „Ucrainenii rămân fără muniție”.

Interviul va fi difuzat în întregime duminică.

Munițiile cu dispersie pe care SUA le vor trimite în Ucraina vor fi compatibile cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, o piesă cheie de artilerie care a permis Ucrainei să recâștige teritoriul în ultimul an.

Biden i-a spus lui Zakaria că munițiile cu dispersie au fost trimise ca o „perioadă de tranziție” până când SUA vor putea produce mai multă artilerie de 155 mm.

„Acesta este un război legat de muniții. Și ei rămân fără muniția respectivă, iar noi mai avem puține”, a spus Biden. „Și așa, ceea ce am făcut în cele din urmă, am acceptat recomandarea Departamentului Apărării de a permite – nu permanent – ​​dar de a permite această perioadă de tranziție, în timp ce primim mai multe obuze, pentru ucraineni”.

Există mai mult de 100 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, care au interzis munițiile în conformitate cu Convenția privind munițiile cu dispersie. Dar SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.

„Încearcă să treacă prin acele tranșee și să oprească tancurile. Dar nu a fost o decizie ușoară”, a spus Biden. „Nu suntem semnatari ai acestui acord, dar mi-a luat ceva timp să fiu convins să o fac.”

„Dar principalul lucru este că fie au armele pentru a-i opri pe ruși acum – îi împiedică să oprească ofensiva ucraineană prin aceste zone – sau nu le au. Și cred că aveau nevoie de ele.”a adăugat Biden.

Decizia de a furniza muniții cu dispersie vine într-un moment critic al războiului, deoarece ucrainenii s-au luptat să obțină câștiguri majore în contraofensiva lor împotriva Rusiei.

Biden se îndreaptă duminică în Europa pentru o călătorie de o săptămână, inclusiv un summit NATO în Lituania, unde războiul Rusiei împotriva Ucrainei – precum și eforturile Kievului de a adera la NATO – sunt probleme cheie.

Înainte de această călătorie, Biden i-a spus lui Zakaria că războiul Rusiei în Ucraina trebuie să se încheie înainte ca alianța să poată lua în considerare adăugarea Kievului în rândurile sale.

Biden a spus că, deși aderarea Ucrainei la NATO a fost prematură, SUA și aliații săi din NATO vor continua să ofere președintelui Volodymyr Zelensky și forțelor sale securitatea și armamentul de care au nevoie pentru a încerca să pună capăt războiului cu Rusia. Împingerea lui Zelensky pentru aderarea la NATO va fi printre problemele cheie care planează asupra summitului.

„Nu cred că există unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război”, a spus Biden. „De exemplu, dacă ai făcut asta, atunci știi – și mă refer la ceea ce spun – suntem hotărâți să angajăm fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO. Este un angajament pe care l-am luat cu toții, indiferent de ce. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toții în război. Suntem în război cu Rusia, dacă ar fi așa.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră