Biden: „Sprijinind Kievul, ajutăm Europa de Est și NATO: Ei se uită la noi ca la un lider”

21 Oct 2022
 Biden: „Sprijinind Kievul, ajutăm Europa de Est și NATO: Ei se uită la noi ca la un lider”

Președintele Biden îi critică pe republicani care amenință că vor întrerupe ajutorul acordat Ucrainei dacă vor câștiga controlul Camerei la alegerile intermediare de luna viitoare, argumentând că aceștia manifestă o neînțelegere fundamentală a politicii externe a SUA, scrie WashingtonPost.

Republicanii au spus că, dacă vor câștiga, este probabil să nu continue să finanțeze Ucraina”, a spus președintele Biden la o strângere de fonduri politice în Philadelphia, joi seară. „Băieții ăștia nu înțeleg.”

„Este mult mai mult decât Ucraina”, a adăugat el. „Este Europa de Est. Este NATO. Sunt consecințe cu adevărat grave … Ei nu au niciun sens al politicii externe americane.”

Liderul minorității Camerei, republicanul Kevin McCarthy care ar putea deveni purtător de cuvânt în ianuarie, a semnalat la începutul acestei săptămâni că partidul sau  probabil se va opune acordării de mai mult ajutor Ucrainei în războiul cu Rusia dacă va câștiga majoritatea Camerei. Majoritatea republicanilor și democraților din Congres s-au unit pentru a autoriza miliarde de dolari în asistență militară și umanitară pentru Kiev ca o poziție geopolitică și morală împotriva agresiunii președintelui rus Vladimir Putin, dar McCarthy a indicat că acest lucru s-ar putea schimba anul viitor.

„Cred că oamenii vor fi într-o recesiune și nu vor scrie un cec în alb pentru Ucraina”, a spus el recent pentru Punchbowl News. „Pur și simplu nu o vor face.”

Biden a declarat joi că republicanii nu înțeleg relația dintre Ucraina și Statele Unite, precum și ramificațiile la nivel mondial dacă Statele Unite abandonează un aliat cheie.

„Acești băieți din cealaltă echipă nu înțeleg”, a spus el. „Nu înțeleg că felul în care face America va determina cum va face restul lumii”.

„Ei se uită la noi ca la un lider”, a adăugat președintele. „Se uită la noi... pentru că nu sunt la fel de mari sau la fel de puternici.” 

Comentariile lui Biden au venit la câteva ore după ce Casa Albă a confirmat că trupele iraniene sunt direct implicate pe teren în Crimeea, ajutând Rusia cu atacurile sale cu drone asupra Ucrainei, o evoluție care ridică miza pentru Statele Unite și Europa în timp ce aceștia încearcă să oprească agresiunea rusă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat reporterilor că Iranul a trimis un „număr relativ mic” de personal în Crimeea.

„Personalul militar rus care are sediul în Crimeea a pilotat UAV-uri iraniene, folosindu-le pentru a desfășura lovituri în toată Ucraina, inclusiv atacuri împotriva Kievului în ultimele zile”, a spus Kirby. „Evaluăm că personalul militar iranian a fost pe teren în Crimeea și a asistat Rusia în aceste operațiuni. Rusia a primit până acum zeci de UAV-uri și probabil va continua să primească transporturi suplimentare în viitor.”

Efortul comun care implică Rusia și Iran pune presiune asupra republicanilor care au fost extrem de critici la adresa Teheranului și l-au criticat pe președintele Barack Obama pentru că a semnat un acord care a impus restricții asupra programului nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancțiunilor - un pact negociat cu aliații europeni pe care președintele Donald Trump l-a abandonat când a preluat mandatul.

Potrivit celui mai recent sondaj privind problemele critice de la Universitatea din Maryland, sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat în Statele Unite, în parte din cauza percepției că Ucraina reușește în lupta împotriva Rusiei.

Statele Unite au autorizat un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari Ucrainei, cu peste 18,2 miliarde de dolari în asistență de securitate acordată din ianuarie 2021. Senatul a votat pentru trimiterea a peste 40 de miliarde de dolari în asistență militară și umanitară nouă în mai, republicanii fiind singurii Parlamentarii au votat împotriva acestui pachet – cea mai mare investiție din Ucraina până acum.

Unsprezece senatori republicani și 57 de membri ai Parlamentului Republicii Moldova s-au opus legislației, susținând că trebuie făcut mai mult pentru a explica modul în care sunt cheltuiți banii și pentru a urmări armele și echipamentele trimise pe câmpul de luptă.

Deși majoritatea conducerii Congresului, în special liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a fost ferm în sprijinul Ucrainei, alegătorii din mai multe state ar putea trimite în ianuarie la Washington republicani care sunt dornici să se opună ajutorului. 

McConnell, într-o declarație de vineri, a încercat să respingă viziunea izolaționistă din ce în ce mai mare din Partidul Republican, insistând că, dacă ei câștigă majoritatea în Senat luna viitoare, vor fi fermi în sprijinul lor pentru Ucraina. El a făcut, de asemenea, aluzie la Iran și rolul acestuia.

„O majoritate republicană din Senat își va concentra supravegherea pe asigurarea livrării la timp a armelor necesare și asistenței Ucrainei, reconstruirea și modernizarea capacităților noastre militare, înfruntarea statelor teroriste precum Iranul și susținerea apărării noastre în Asia pentru a descuraja agresiunea chinezilor”, a spus McConnell.

„În timp ce Rusia își continuă războiul de agresiune inadmisibil împotriva Ucrainei, cred că conservatorii trebuie să clarifice că Putin trebuie să se oprească și Putin va plăti”, a adăugat el. „Nu poate fi loc în mișcarea conservatoare pentru apologeți lui Putin. Există loc în această mișcare doar pentru campionii libertății.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră