Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu președintele Republicii Moldova

22 Feb 2023
Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu președintele Republicii Moldova

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit astăzi la Varșovia, în marginea vizitei sale în Polonia, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu , pentru a reafirma „sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială” a țării, scrie RadioFreeEurope.

Președintele SUA Joe Biden s- a întâlnit cu președintele Republicii Moldova în Polonia pe 21 februarie pentru a oferi sprijin pe fondul agresivității tot mai mari din partea Moscovei, în vreme ce fosta republică sovietică își exprimă temerea că ar putea fi următoarea țintă în vizorul Kremlinului după Ucraina.

Casa Albă a declarat ulterior că Biden „a reafirmat sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei” în discuțiile sale cu președintele Maia Sandu.

Biden a subliniat eforturile Washingtonului „de a ajuta Moldova să-și consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda sa de reformă democratică și securitatea energetică, și de a aborda efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Casa Albă.

Nu a existat nicio declarație imediată din partea biroului lui Sandu.

Sandu a fost o voce consistentă pro-UE în peisajul politic al Republicii Moldova, iar săptămâna trecută a depus jurământul un nou guvern pro-occidental condus de premierul Dorin Recean.

Sandu a acuzat în repetate rânduri Moscova că încearcă să-și destabilizeze țara și a cerut recent mai multe arme occidentale pentru posibila apărare a Moldovei, care nu este în NATO și este țară candidată la Uniunea Europeană.

Rusia menține aproximativ 1.100 de soldați într-un depozit de arme din epoca sovietică într-o zonă în mare parte vorbitoare de limbă rusă a Moldovei, Transnistria.

Sandu a cerut în mod repetat Rusiei să retragă trupele, iar Recean a repetat aceste apeluri la începutul acestei luni.

Ca răspuns, Kremlinul a cerut Moldovei să manifeste prudență în declarațiile sale despre forțele ruse.

Moldova are o graniță de aproximativ 1.200 de kilometri cu Ucraina.

Sandu a sugerat săptămâna trecută, alături de acuzațiile directe ale președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, că ar exista un plan rusesc de a organiza o lovitură de stat în Moldova, mascat de protestele opoziției din capitala, Chișinău.

Rusia a negat că complotează pentru a destabiliza Republica Moldova, numind afirmațiile „complet nefondate”

Departamentul de Stat al SUA a spus că, deși rapoartele despre complot nu au fost confirmate în mod independent, acesta „cu siguranță nu este în afara limitelor comportamentului rus. și suntem absolut alături de guvernul moldovenesc și de poporul moldovenesc”.

Protestele de la Chișinău împotriva lui Sandu și a guvernului pro-occidental al țării au atras mii de moldoveni, mulți dintre mulți fiind legați de Partidul Shor, prietenos cu Rusia, care este condus de politicianul și omul de afaceri fugar Ilan Shor, un delapidator condamnat care a fugit din Moldova în 2019 după alegerile lui Sandu.

Pe 10 februarie, o rachetă de croazieră rusă lansată pe mare a traversat spațiul aerian moldovenesc înainte de a ateriza în Ucraina, ca parte a unui atac cu rachete în masă. În urma incidentului, Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei.

Transnistria, în cea mai mare parte vorbitoare de limbă rusă, și-a declarat independența față de Moldova în 1990, din cauza temerilor că Chișinăul ar putea căuta reunificarea cu România.

Alte stiri din Externe

Ultima oră